A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője

est.hu:
9/10
|
olvasói
8/10 (2)
The Cook the Thief His Wife & Her Lover
angol filmdráma, 124 perc, 1989
Sose kezdj ki maffiózó nejével! Még a végén felszolgálnak neki. Citrommal a szádban.
rendező:

Peter Greenaway

színész:

Michael Gambon (Albert Spica)

Richard Bohringer (Richard Borst)

Helen Mirren (Georgina Spica)

Alan Howard (Michael)

Tim Roth (Mitchel)

Ciarán Hinds (Cory)

Roger Ashton-Griffiths (Turpin)

Janet Henfrey (Alice)

A festő, a gourmand, az entellektüel és a provokátor, vagyis Peter Greenaway ezzel a filmmel vált kultuszrendezővé Magyarországon.
Az angol mester művei nem mindig ígérnek könnyed szórakozást, ám aki kedveli a látványos szimbólumokat, a kacifántos kulturális rejtvényeket, és nem lesz azonnal rosszul némi erőszak és egy kis kannibalizmus láttán, semmiképpen se hagyja ki ezt a mára klasszikusnak számító darabot! A németalföldi festészet jellegzetes műfaja, a polgári társaságokról készült csoportképek adják az ihletet egy kortalan, maffiatörténetbe ágyazott szerelmi drámához. A látványvilág is leginkább nagyszabású, színpompás tablókra emlékeztet, melyeken lassan pásztáz ide-oda a kamera.
 
Az események jórészt egy, az Élet-Halál-Szerelem szimbolikus színpadává stilizált vendéglőben zajlanak, ahol Jean-Paul Gaultier tervezte kosztümökben pompázó szereplők keverednek végzetes szerelmi háromszögbe. Greenaway ősi, bevált szimbolikához fordul igen leleményesen: az ételekkel, az étkezéssel és az ezekhez kapcsolódó rituálékkal modellezi élet és halál számára fontos mozzanatait a szeretkezéstől a gyilkolásig, a konspirációtól a bosszúállásig, hogy a film végén eme szimbólumhasználat a „püspökfalat” új, (feminista) értelmezésében tetőzzön. 
 
 
Kiadás: Magyar, angol 2.0-ás hang, magyar felirat. Nincsenek extrák. 
 
The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover, 1989 * 120 perc * Budapest Film * (12)
Odor Emília
2008.08.04
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.