Fűrész IV. – Rendezői változat

est.hu:
6/10
|
olvasói:
7/10 (3)
A moralizáló horrorszéria negyedik részének vágatlan, rendezői változata kétlemezes kiadásban jelent meg. A csak erős idegzetűeknek ajánlott film azonban sajnos nem remekbe szabott tortúra-jeleneteivel borzolja leginkább az idegeinket.
A Fűrész IV. legnagyobb tanulsága, hogy a halál után is van élet, ugyanis a harmadik részben elhalálozott Jigsaw úgy tűnik, pusztulása után is aktív. Az alkotók mindezt egyrészt úgy érik el, hogy rengeteg flash-backet helyeztek el filmjükben (melyekben feltárul a prédikáló-leckéztető sorozatgyilkos múltja és még arra is történik kísérlet, hogy némiképp megértsük a gonoszt), másrészt pedig a szintén jobblétre szenderült Amanda után Jigsaw-nak újabb segítője akad. 
 
Ezt leszámítva azonban nincs semmi különbség a korábbi Fűrész-filmekhez képest. Valaki megint próbára tétetik (Rigg hadnagy, akinek bűne, hogy mindenkit meg akar menteni maga körül, mégis mindenkit elveszít), és mindenkinek meg kell bűnhődnie minden bűnéért – lehetőleg az arányosság elvét félretéve. 
 
A séma tehát változatlan (ami már így a negyedik részre végképp kezd unalmassá válni), ami új a cselekményben, hogy a rengeteg flash-backkel terhelt, az időben ide-oda ugráló sztori olyannyira nehezen követhető, hogy aki nem ismeri kívülről-belülről az összes eddigi Fűrész-filmet, az ne is próbálkozzon vele (sőt még azoknak is tartogathat kihívásokat, akik naprakészen újranézték a korábbi darabokat). 
 
De az is lehet, hogy a filmet pont azzal az alkotói hozzáállással készítették, hogy a cselekményt nem is fontos a nézőnek követnie, koncentráljon csak a menetrend szerint érkező kínzásokra, hiszen ezeket leszámítva a film tényleg nem tesz hozzá semmit az eddigiekhez. A Fűrész akkor volt utoljára izgalmas és eredeti, amikor még viszonylag kis számú résztvevővel történt meg, hogy egyszer csak magához tér egy halálos csapdában. Talán a Fűrész 2. Kocka-szerű csapatjátéka is működött még, de a harmadik résztől valami végérvényesen (?) elveszett a szériából, amit úgy hívnak: fantázia. 
 
További rossz hír, hogy még a 18-as karikánál is magasabb korhatár-besorolást kapott, kizárólag erős idegzetűeknek ajánlott horror nem is annyira durva. A legelejére biggyesztett boncolást leszámítva nem sok minden üti szíven az edzett nézőt (az is inkább csak gusztustalan). De semmi vész! Már nem kell sokat várni, és jön az ötödik (még az idén) és hatodik rész (2009-ben), még több gyilokkal – és remélhetőleg sokkal több ötlettel. 6/10 
 
 
Kiadás: 
Angol és magyar DTS és DD 5.1-es hang, magyar felirat. Az első lemezen a film mellett a négy Fűrész egy-egy előzetesét találjuk. A második lemez kínálata pedig ahhoz képest, hogy külön korongon kapott helyet, kissé szegényes: van egy félórás film Darren (Darren Lynn Bousman rendező – a szerk.) videonaplója címmel, ami tulajdonképpen werkfelvételek sora a megbeszélésekről és a forgatásról, és nem túl érdekfesztítő (annyi viszont kiderül belőle, hogy a filmmel ellentétben a forgatás laza és jó hangulatú volt). Ezenkívül hét 2-3 perces kisfilm Jigsaw csapdáiról – sajnos nem árulnak el sokkal többet, mint amit már a film alapján is sejthetünk róluk. Viszont minden anyaghoz jár magyar felirat. 6/10
 
Saw IV, 2007 * 95 perc * Budapest Film * (X) 
fürkész
2008.08.17
|


Film premierek

Pappa Pia

magyar musical, 90 perc, 2017
Játék
Ha tavaly lemaradtál róla, vagy ott voltál, de újra visszamennél, most belevághatsz életed legnagyobb űrkalandjába!
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
P
18
18:10
Mr. Tűsarok
amerikai-angol vígjáték, 2005
18:10
Noé
amerikai filmdráma, 2014
18:15
James Bond: Szigorúan bizalmas
angol akciófilm, 1981
18:20
Üres város
amerikai dráma, 2007
18:25
Szerelem és barátság
francia-holland-ír romantikus vígjáték, 2015
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.