Fűrész IV. – Rendezői változat

est.hu:
6/10
|
olvasói
7/10 (3)
A moralizáló horrorszéria negyedik részének vágatlan, rendezői változata kétlemezes kiadásban jelent meg. A csak erős idegzetűeknek ajánlott film azonban sajnos nem remekbe szabott tortúra-jeleneteivel borzolja leginkább az idegeinket.
A Fűrész IV. legnagyobb tanulsága, hogy a halál után is van élet, ugyanis a harmadik részben elhalálozott Jigsaw úgy tűnik, pusztulása után is aktív. Az alkotók mindezt egyrészt úgy érik el, hogy rengeteg flash-backet helyeztek el filmjükben (melyekben feltárul a prédikáló-leckéztető sorozatgyilkos múltja és még arra is történik kísérlet, hogy némiképp megértsük a gonoszt), másrészt pedig a szintén jobblétre szenderült Amanda után Jigsaw-nak újabb segítője akad. 
 
Ezt leszámítva azonban nincs semmi különbség a korábbi Fűrész-filmekhez képest. Valaki megint próbára tétetik (Rigg hadnagy, akinek bűne, hogy mindenkit meg akar menteni maga körül, mégis mindenkit elveszít), és mindenkinek meg kell bűnhődnie minden bűnéért – lehetőleg az arányosság elvét félretéve. 
 
A séma tehát változatlan (ami már így a negyedik részre végképp kezd unalmassá válni), ami új a cselekményben, hogy a rengeteg flash-backkel terhelt, az időben ide-oda ugráló sztori olyannyira nehezen követhető, hogy aki nem ismeri kívülről-belülről az összes eddigi Fűrész-filmet, az ne is próbálkozzon vele (sőt még azoknak is tartogathat kihívásokat, akik naprakészen újranézték a korábbi darabokat). 
 
De az is lehet, hogy a filmet pont azzal az alkotói hozzáállással készítették, hogy a cselekményt nem is fontos a nézőnek követnie, koncentráljon csak a menetrend szerint érkező kínzásokra, hiszen ezeket leszámítva a film tényleg nem tesz hozzá semmit az eddigiekhez. A Fűrész akkor volt utoljára izgalmas és eredeti, amikor még viszonylag kis számú résztvevővel történt meg, hogy egyszer csak magához tér egy halálos csapdában. Talán a Fűrész 2. Kocka-szerű csapatjátéka is működött még, de a harmadik résztől valami végérvényesen (?) elveszett a szériából, amit úgy hívnak: fantázia. 
 
További rossz hír, hogy még a 18-as karikánál is magasabb korhatár-besorolást kapott, kizárólag erős idegzetűeknek ajánlott horror nem is annyira durva. A legelejére biggyesztett boncolást leszámítva nem sok minden üti szíven az edzett nézőt (az is inkább csak gusztustalan). De semmi vész! Már nem kell sokat várni, és jön az ötödik (még az idén) és hatodik rész (2009-ben), még több gyilokkal – és remélhetőleg sokkal több ötlettel. 6/10 
 
 
Kiadás: 
Angol és magyar DTS és DD 5.1-es hang, magyar felirat. Az első lemezen a film mellett a négy Fűrész egy-egy előzetesét találjuk. A második lemez kínálata pedig ahhoz képest, hogy külön korongon kapott helyet, kissé szegényes: van egy félórás film Darren (Darren Lynn Bousman rendező – a szerk.) videonaplója címmel, ami tulajdonképpen werkfelvételek sora a megbeszélésekről és a forgatásról, és nem túl érdekfesztítő (annyi viszont kiderül belőle, hogy a filmmel ellentétben a forgatás laza és jó hangulatú volt). Ezenkívül hét 2-3 perces kisfilm Jigsaw csapdáiról – sajnos nem árulnak el sokkal többet, mint amit már a film alapján is sejthetünk róluk. Viszont minden anyaghoz jár magyar felirat. 6/10
 
Saw IV, 2007 * 95 perc * Budapest Film * (X) 
fürkész
2008.08.17
|


Film premierek

Mamma Mia! Sose hagyjuk abba

amerikai musical, 114 perc, 2018
Játék
A nagy sikerű akció-thriller sorozat legújabb részében Ethan Hunt (Tom Cruise) és az IMF csapat néhány ismerős szövetségessel együtt fut versenyt az idővel egy balul elsült küldetés után…
Filmek a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
Cs
19
P
20
21:00
Szigorúan piszkos ügyek 3
hongkongi gengszterfilm, 2003
21:00
Halálos iramban: Tokiói hajsza
amerikai akciófilm, 2006
21:00
Az utolsó akcióhős
amerikai fantasy, akció, 1993
21:00
Torrente 5. - A kezdő tizenegy
spanyol akcióvígjáték, 2014
21:00
A skorpiókirály 2.: Harcos születik
amerikai-német kalandfilm, 2008
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.