Kedvenc helyek

Glódi Balázs: Fesztivál

Véget ért a 2008-as Sziget is. Amíg rendesen feldolgozzuk élményeinket – például amíg szép fokozatosan felkerül est.hu-ra összes interjúnk (Rhoda Scott, Adam Green, Serj Tankian, The Kooks, R.E.M., MGMT stb.) –, lapozgassuk a fesztivál hivatalos fotósának, Glódi Balázsnak a frissen megjelent zsebkönyvét! A 12x13x2 cm-es „praktikus méretű fotóalbum” a rendezvény elmúlt egy évtizedének zenei fellépői mellett elsősorban a közönségre és az ellesett pillanatokra, hangulatokra koncentrál.
Az 1978-as születésű, pályáját a Magyar Narancs gyakornokaként, majd a Wanted magazin fotósaként és képszerkesztőjeként kezdő Glódi Balázs – aki a néhai Wanted több újságíróját is foglalkoztató est.hu-s zenei rovatunk első éveiben is besegített képeivel néhány interjúnál (The Cure, Placebo, Stereo MC's) és koncertbeszámolónál (At The Drive-In, The Strokes, AC/DC, Henry Rollins, Tricky, Moby) – 2002 óta számít a Sziget hivatalos fotográfusának, de még 1997-ben készítette a fesztiválon az első fontosabb képsorozatát, amellyel rögtön díjat is nyert. Több tucatnyi fotója szerepelt már Jávorszky Béla Szilárd Nagy Sziget Könyv című 2002-es munkájában is, de most saját kis szubjektív összeállításával jelentkezik Fesztivál címen. A kisméretű fotóalbumba bekerült néhány kép a testvérrendezvényekről, a VOLT-ról és a Balaton Soundról (sőt még az egyszeri próbálkozásnak megmaradt 2004-es GluGlu Fesztiválról is), de a lényeget természetesen a Sziget adja. 
 
A magyar és angol nyelvű képaláírásokkal ellátott könyvecske 2008-ban indul a „mínusz 55. nap” még háborítatlan zöld füvével a Nagyszínpad helyén, majd ugyanezt a „küzdőteret” láthatjuk a 2007-es rendezvény első napjának hajnalán néptelenül, illetve 1997-ben, igencsak népesen. A köztes bő évtized képeiből először a fellépőknek szentelt blokkot lapozgathatjuk (az átszellemült Faithless-frontembertől, Maxi Jazztől a Prodigy, a Fishbone, az Anthrax és a Hives excentrikus tagjain át Korda Györgyig és Balázs Kláriig, illetve a német Die Arzte vigyori gitáros-énekeséig, a tévedésből Bela B-ként feltüntetett Farin Urlaubig), majd amikor a hetvenvalahanyadik oldal táján a Bloodhound Gang együttes Evil Jared Hasselhoff művésznévre hallgató basszistája lelép a színpadról és beugrik a közönségbe, onnantól már mi is a tömegben szörfözhetünk tovább. A fesztiválfotózásnak a közönség az igazán hálás témája, és itt is dúskálhatunk a remekül elkapott, hol humoros, hol melankolikus életképekben, némi tematikus logika mentén (sár és víz, evés-ivás, sziluettek, bolondos társaságok, szerelmespárok, lábfétis stb.), gyakran szimmetrikus páros szerkesztésben, míg el nem jutunk a fáradtan kifekvő, majd a nyolcadik napon távozó látogatókig és – a könyv keretét bezárva – a Nagyszínpad lebontásáig. 
 
 
( Litkey és társa, 242 oldal, 2500 ft
Déri Zsolt
2008.08.20
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.