Kedvenc helyek

Bankrupt: Rocket To Riot City

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (11)
(PiaRRecords)

A budapesti Bankrupt a magyar punkszíntér legexportképesebb produkciója: a Bad Hair Day című második lemez 2004 végi megjelenése óta gyakrabban játszhat külföldön (elsősorban Németországban és Ausztriában), mint itthon! Akik azt gondolták, hogy az együttes a 2006-os album, a 22 percben 10 dalt lezavaró Shorter Than Danny DeVito után már nem tud lényegre törőbb és koncentráltabb anyagot készíteni, azok tévedtek: a punk majd’ minden ágában otthonosan mozgó trió 2008 közepén egy ötszámos EP-vel állt elő. Alig több mint tíz perc, de minden benne van, amiért az együttest (és a punk-rock zenét) szeretni lehet.
A Shorter Than Danny DeVito elkészítésével a Bankrupt közel a maximumot hozta ki magából és saját műfajából, eljutott oda, ahonnan továbblépni már nemigen lehet a dallamos punk-rock keretein belül. Sarkadi Balázsék azonban nem ijedtek meg saját sikereiktől, és folytatták, amit annak idején – immár tizenkét éve – elkezdtek: próbálták tovább tökéletesíteni tudásukat gyors, rövid, dallamos punkszámok írásában. A fő példakép, a Ramones hatása továbbra is alap, de mellékágon a rock'n'roll, sőt már a punkabilly és psychobilly is felfedezhető az inspirációs források között. A profi megszólalásra még inkább odafigyeltek a felvételek során, miközben egy árnyalatnyival nyersebb lett a hangzás, de mindebből egy átlag punknak nem kell semmit észrevennie. Ami azonnal nyilvánvaló, az a továbbra is pazar minőség – egyenes ági folytatása az előző sorlemeznek. 
 
A Ramones-féle Rocket To Russia előtt is tisztelgő Rocket To Riot City cím az elmúlt években megélt magyarországi „zavargásokra” utal vissza, miként a lemez második száma, a Years Of Disasters is politikus töltettel bír. Könnyedebb témák is akadnak azért, a Sidewinder a hőkövető rakéták és a női lélek közt von párhuzamot, a Memories From The Underground pedig külföldi koncertélményekről emlékezik meg. Tíz perc önfeledt szórakozás, ahogy mondani szokás…
Bokor Péter
2008.08.25
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.