Kedvenc helyek

Nirvana: At Reading Festival

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (7)
Kurt Cobain 1994-es halálával a Nirvanának is vége lett, de még az új évezredben is piacra kerülnek különféle kiadványok a seattle-i trió rajongói számára: a Cobain-féle Naplók, a Bleach újrakiadása, a Nirvana slágerválogatás, a négylemezes With The Lights Out ritkasággyűjtemény és annak Sliver – Best Of The Box című egylemezes kivonata, továbbá a Live! Tonight! Sold Out!! és az Unplugged In New York DVD-verziója után például most itt van egy német kiadású, lényegében kalóz, de bizonyos területeken – így nálunk is – rendes kereskedelmi forgalomba került koncertfilm, mely a nagyhírű 1992-es readingi fellépést örökíti meg.
Az 1991 szeptemberében megjelent korszakalkotó Nevermind album turnéja 1992 közepére már kezdte felőrölni Nirvanát: Kurt Cobain drogproblémáival küszködött, a sajtó pedig egyértelműen szétszedte a zenekart. A Nirvana 1992. augusztus 30-án, egy drogelvonóval tarkított, közel kéthónapos kihagyás után lépett újra színpadra az egyik legrangosabb brit fesztiválon, Readingben. A több szempontból is elhíresült koncertről 2005 óta elérhető a neten egy egész profi minőségű timecode-os videó, ezt adta most ki DVD-n egy obskúrus német cég. Sajnos az első öt perc nem szerepel a lemezen: nemcsak az újságíróknak és kétkedőknek fricskát mutató, tolókocsiban érkező frontember legendás bevonulása és színlelt ájulása hiányzik, de a lehengerlő nyitódal, a Breed is. Emellett szinte eltörpül az a bosszúság, hogy a kép alján egész végig(!) egy vékony fekete csíkot kell látnunk – az eredeti timecode-sáv helyén – az elhangzó számok címével. 
 
Más kérdés, hogy a Nirvana readingi show-ja – amely egyben a zenekar utolsó nagy-britanniai fellépése is volt – a seattle-i trió történetének egyik legemlékezetesebb koncertje. A remekül összeállított programban az addig megjelent két nagylemez gyakorlatilag összes slágere és fontos száma felcsendül hiány nélkül (a Smell Like Teen Spirit például egy zenei viccel, a Boston együttes More Than A Feeling című szoft-rock klasszikusának igencsak hasonló témájával indul), de előkerül az 1989-es Blew EP-ről való Been A Son, az 1990-es Sliver kislemezdal, a Smell Like Teen Spirit maxi bónuszdalaként publikált Aneurysm (melyek néhány hónappal később az Incesticide ritkasággyűjteményre is felkerülnek), sőt három olyan dal is elhangzik, mely csak a bő egy évvel később megjelenő In Utero albumon kap majd helyett (Tourette's, Dumb, All Apologies – ez utóbbit Kurt 12 napos kislányának és feleségének ajánlja, egy „Courtney, we love you!” közönségénekeltetés kíséretében). A Nirvana lehengerlő erejének és átütő hatásának egyértelmű bizonyítéka a readingi koncert: a kőkemény riffek és mániákus elszállások, a könnyedebb dalok, a ritkaságok (köztük a legelső Nirvana-dalnak számító Spank Thru) és a műsor végére hagyott feldolgozások (a legelső Nirvana-kislemeznek választott Love Buzz című Shocking Blue-dal, a Deep Purple-féle Smoke On The Water intrójával bevezetett The Money Will Roll Right In a Fang együttestől, a D-7 a Wiperstől), illetve az elborult befejezés (a színpadpusztítás és a Jimi Hendrix-módra megkínzott amerikai himnusz) mind-mind igazolják a trió jelentőségét, Kurt Cobain pedig kaotikus, néhol hamis szólóival és flegma hozzáállásával is zseniális. 
QQQQ 
 
EXTRÁK 
 
Semmi. 
 
 
1992/2008  Hossz: 93 perc  Kiadó: Masterplan  Hang: angol 2.0 
 
Horváth Kristóf
2008.09.14
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.