Kedvenc helyek

David Gilmour: Live In Gdansk

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (16)
(EMI)

A 2005-ös Live 8 fellépés után sokáig folytak a találgatások a Pink Floyd eseteleges újraéledéséről (lásd Nick Mason dobossal készült interjúnkat!), de 2008 szeptemberében Richard Wright halálával ezek a remények végképp odalettek. Az 1943-as születésű billentyűs-vokalista nemcsak a Pink Floyd történetének összes turnéján játszott, de ott volt a szólópályára tért David Gilmour fellépésein is, így a gitáros-énekes On An Island című albumához tartozó 2006-os koncertkörúton is, melyről a Remember That Night – Live At The Albert Hall DVD után most megjelent a turnézáró lengyelországi megakoncertet megörökítő Live In Gdansk is. A pazar koncertlemezből érdemes a CD+DVD verziókat keresni.
A 2006. augusztus 26-án a gdanski hajógyár területén – az onnan induló lengyel szakszervezeti mozgalom, a kelet-európai szocialista blokk lebontásában kulcsszerepet játszó Szolidaritás 26. évfordulóján – több mint ötvenezer néző előtt rögízetett Live In Gdansk különlegessége, hogy David Gimourt és együttesét ezen az estén egy negyventagú szimfonikus zenekar is kiegészíti, a filmzenéi révén ismert lengyel komponista, az On An Island nagyzenekari hangszerelését is jegyző Zbigniew Preisner vezényletével. Gilmour zenészei 2006-ban nagyrészt ugyanazok, akik a Pulse című koncertkiadványon dokumentált 1994-es utolsó Pink Floyd-turnét is végigcsinálták vele (csak Nick Mason hiányzik ahhoz, hogy hivatalosan Pink Floydnak nevezhessék magukat), de ezúttal egy sztárvendég is játszik velük: a Roxy Music gitárosa, az On An Island felvételeinél társproducerként is segédkező Phil Manzanera. A Pink Floyd név súlya alól kibújva David Gilmour – a briliáns blues gitáros és bársonyos hangú énekes – sokkal felszabadultabb előadást nyújt, mint azon az 1994-es turnén, és szerencsére a 1994-es The Division Bell album felfújt számaiból sem szed elő sokat, helyette azonban lenyomja a közönségnek az öreges, elégikus, melankolikus On An Island teljes anyagát (a két korábbi szólólemezéről sajnos semmit), ám aztán az ihletett Pink Floyd-klasszikusok aránya helyrebillent mindent, és a végeredmény egyértelműen pozitív. 
 
Az 1973-as The Dark Side Of The Moon album első számaival (Speak To Me, Breathe, Time) induló koncerten a szimfonikusokat a szólólemez szerzeményeiben hallhatjuk, majd a műsor második felét adó remek Pink Floyd-blokk kései darabjaiban, a Coldplay Violet Hilljéhez nyilvánvaló mintát adó High Hopesban, a turné folyamán egyedül ezen a gdanski fellépésen – külön a Szolidalitás tiszteletére – eljátszott A Great Day For Freedomban, illetve a koncertet záró Comfortably Numbban. A Syd Barrett ihlette 1975-ös Wish You Were Here album koncerteken kötelező tételei (az ezúttal kissé áthangszerelt Shine On You Crazy Diamond és a címadó dal) mellett előkerül egy nagyon korai pszichedelikus szerzemény magától Barrett-től is, aki a gdanski koncert előtt néhány héttel, 2006 júliusában hunyt el (Astronomy Domine). Nagyon jól esik hallani 1970-ből való Fat Old Sunt is, de az igazi bravúrdarab a 25 perces Echoes 1971-ből. Ebben Wright énekesként is kulcsszerepet kap, ahogy korábban a Time-ban, végül pedig a záró Comfortably Numbban is ő énekli a verzéket – és a koncert legvégén, a zenekar bemutatásakor is ő kapja a legnagyobb éljenzést a közönségtől. 
 
A Live In Gdansk a csaknem két és fél órányi koncertanyagot tartalmazó dupla CD-s alapkiadvány mellett többféle CD+DVD verzióban is megjelent. A háromlemezes változat harmadik korongja egy DVD, melyen megtekinthető a kétórásra rövidített gdanski koncertfilm (az 1973-a és ’75-ös darabok hiányoznak róla, ahogy sajnos a Fat Od Sun is, viszont a stáblista alatt hallhatjuk a Pink Floyd által élőben sosem játszott Wot’s… Uh The Deal című 1972-es dal koncertfelvételét, melyet a második CD-ről helyhiány miatt lehagytak) és egy 38 perces dokumentumfilm a Gdanskban töltött napokról (a legviccesebb a találkozás a Szolidaritás egykori vezérével, Lech Walesával, akinek Gilmour megemlíti, hogy nyolc gyereke van, mire a szintén hatvan fölött járó ex-államelnök az válaszolja, hogy ő már nem igazán aktív szexuálisan, a borotválkozás maradt az egyetlen férfias tevékenysége). A DVD-hez angol, német, francia, spanyol, portugál, olasz, holland és lengyel felirat választható. 
 
A négylemezes változat a fenti három korong mellett egy további DVD-t is tartalmaz: két-három szám erejéig egyéb helyszíneken is láthatjuk játszani David Gilmourt és zenészeit, közönség előtt egy londoni színházkoncerten, illetve közönség nélkül a londoni Abbey Road stúdióban, egy New York-i AOL Session során és a gitáros birtokán egy fészerben (ezen az 2007-es instrumentális dzsemmelésen már csak a ritmusszekció két tagja van ott Gilmour és Wright mellett). A DVD audio szekciójában az On An Island album teljes anyagát is meghallgathatjuk 5.1-es keverésben.  
 
A két-, három- és négylemezes papírtokos kiadások mellé a legnagyobb rajongóknak összeállítottak egy csecsebecsékkel (koncertjegy-replikával, nyakba akasztható és matricaként felragasztható passzal, gitárpengetővel, poszterrel, képeslappal és nagyobb méretű fotókkal) teli díszdobozt is, melyben egy ötödik korong is található: egy 77 perces CD a turné egyéb állomásain rögzített koncertrészletekkel, melyek közül kuriózum a csupán Velencében játszott On The Turning Away (ezt Gilmour elbakizza és el is neveti magát), az egyes angliai állomásokon vendégként feltűnő David Crosbyval és Graham Nash-sel közösen elénekelt Find The Cost Of Freedom című CSNY-klasszikus, a Dominoes című Syd Barrett-szólódal előadása Gilmourtól, illetve a Rick Wright által írt és énekelt Wearing The Inside Out, mely bár az 1994-es The Division Bell albumon jelent meg, Pink Floyd-koncerten sosem hangzott el, de Gilmour a saját turnéján e dal erejéig átadta öreg barátjának a főszerepet.
Déri Zsolt
2008.09.29
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.