Ludwig van Beethoven: Fidelio

Budapest, Magyar Állami Operaház, 2008. október 10. 19:00
Joseph Haydn és Wolfgang Amadeus Mozart mellett Ludwig van Beethovent tartják a bécsi klasszicizmus harmadik nagy alakjának, de zenéje a romantika jegyeit is magán hordja. Mi sem ékesebb bizonyítéka ennek, mint egyetlen operája, a méltán népszerű Fidelio.

Kapcsolódó cikkek

A zsarnokellenes zenedráma történelmi és kultúrtörténeti hátteréről szólva mindenképpen meg kell említeni a szerző kiábrándultságát, amelyre a párizsi események nyomták rá bélyegüket. Beethoven személyisége ekkorra már – mindinkább romló egészségi állapota miatt – egyre hangsúlyosabban befelé fordulóvá vált.
 
Ezt csak tetézte meggyőződése, miszerint a forradalom géniusza, Bonaparte Napóleon elárulta a népet, és a hőn áhított szabadság kivívása helyett súlyosabb rabigát kényszerített Európára, mint őelőtte bármely más uralkodó. 
 
A képzelet és a művészet szárnyalása azonban nem kényszeríthető rácsok és falak közé. Gyönyörű példa erre a Fidelio, amelyben az örök szerelem diadalmaskodik és a gonosz elnyeri büntetését. 
 
Rendező: Kovalik Balázs 
Díszlet: Kovalik Balázs, Angelika Höckner 
Jelmez: Benedek Mari 
Karmester: Fischer Ádám 
Szereplők: Bretz Gábor, Perencz Béla, Thomas Moser, Szabóki Tünde, Horváth Virgil, Friedemann Kunder, Váradi Zita, Fekete Attila, Boncsér Gergely, Sárkány Kázmér 
 
Az előadás német nyelven, magyar felirattal látható. 
Richter Géza
2008.10.07
|


Film premierek

Így neveld a sárkányodat 3.

amerikai animációs film, 104 perc, 2019

Zöld könyv – Útmutató az élethez

amerikai életrajzi dráma, 130 perc, 2018

Dermesztő hajsza

angol akcióthriller, 119 perc, 2019

Alelnök

amerikai életrajzi dráma, 132 perc, 2018
Ahol a héten érdemes...
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, 2018. június 27. - 2019. március 31.
 
 
Budapest, Örkény István Színház, február 22. 19:00
 
Budapest, Allee sétány, február 22 - 24.
Játék
Hős volt vagy gazember? A szabadságharc árulója vagy legkiválóbb katonája? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a kiállítás.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.