Anna bekattanva

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (14)
Az Északi-sarkkör szerelmesei és A szex és Lucia annak idején sokakat megérintett. Az említett költői, romantikus/erotikus művek baszk rendezője, Julio Medem hat év után jelentkezett újabb álomszerű-látomásos nagyjátékfilmmel.
Az Anna bekattanva főhőse egy fiatal festőnő, Ana, akit - miután váratlanul kikerül saját kis világából, és vadonatúj emberekkel ismerkedik meg - titokzatos rohamok és víziók kezdenek gyötörni. 
 
A teljességgel félrevezető, lazázó magyar cím által sugalltaktól eltérően Medem műve súlyos témákat feszeget, hiszen a szerelmi történetek után a rendező még egyetemesebbé tágította érdeklődését, és szinte már vallási kérdéseket boncolgat. Filmjében terítékre kerül az - esetleg nem is ugyanabban a történelmi korban és földrajzi helyen élő - emberek közötti kapcsolat, a lélekvándorlás, a hasadt személyiség, a regresszív hipnózis, az emberi szenvedés (s vele együtt az emberi élet) örökkévalósága és egyéb transzcendens dolgok. 
 
Az Anna bekattanva több évezredet és szinte az egész világot sűríti egyetlen filmbe (és annak hősébe) - cselekménye emiatt elsőre talán zavarosnak, zavarba ejtő fordulataival és időnként esetlegesen mozgatott figuráival inkoherensnek tűnhet. És mégis, mindezek ellenére rá kell jönnünk, hogy az alkotó őrült világában van rendszer, filmje pedig később fejti ki hatását. Medem művén valószínűleg jó ideig fogunk még rágódni - főleg, mikor a legvégén szereplő ajánlásból kiderül, milyen mélyen személyes indíttatás vezérelte az alkotót filmje elkészítésekor. 
 
fürkész
2008.10.22
|
Caótica Ana
spanyol romantikus filmdráma, 118 perc, 2007
Egy kaotikus elméjű spanyol lány élettörténete 18-tól 22 éves koráig. A csaj azt hiszi, hogy tragikus körülmények között elhunyt lányok életeit éli tovább.
Rendező:

Julio Medem

Forgalmazza: Odeon
Bemutató: 2008. november 6.
(4 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
17
K
18
Sze
19
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.