Szabadság és Művészet

Bibó István mondta: „A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.” Aung San Suu Kyi burmai - ma már mianmari - Nobel -békedíjas politikai aktivista réges-régen legyőzte félelmeit, évekig harcolt a demokráciáért, az emberi jogokért, a szabadságért, mégis, közel húsz éve fogolyként él. Küzdelmeit az erőszakmentes, békés világért Burmában - Mianmarban - házi őrizettel jutalmazták. A Mirca Art művészei - hat kontinens közel harminc országából - úgy döntöttek: létrehoznak egy könyvet Aung San Suu Kyi-ért, a művészeti szabadság felhasználásával az emberi szabadságjogokért való küzdelemért.
- Aung San Suu Kyi 1945-ben született, Burma függetlenségéért harcoló apját 1945-ben gyilkolták meg politikai ellenfelei. Aung San Oxfordban diplomázott filozófiából, politológiából és közgazdaságtanból, majd 1973-ban hozzáment Michael Arishez, a buddhizmus egyik legelismertebb szakértőjéhez. Két fiuk született. Aris 1999-ben, prosztatarákban halt meg, a burmai hatóságok nem engedték, hogy elbúcsúzzon feleségétől, megtagadták tőle a vízumot. 
 
- Aung San 1988-ban tért vissza Burmába, hogy meglátogassa beteg édesanyját. 1989. július 20-a óta házi őrizet alatt áll, csak 1995-ben és 2000-ben engedték szabadon egy rövid időre. Idén május 28-án újabb egy évvel hosszabbították meg fogságát. 
 
Asztalos Krisztina - festőművész, art director 
 
Körülbelül fél évvel ezelőtt internetes fórumon kerültem kapcsolatba a Mirca-csoport alapító tagjával, a svéd Stefan Tunedallal, aki meghívott csapattagnak. A könyvben - 74 művésszel egyetemben a világ 27 országából - egy festménnyel és egy pár soros szabadságról alkotott véleménnyel szerettem volna felhívni a figyelmet a szabadság fontosságára és jelezni ezzel Aung San Suu Kyi szabadon engedésének aktualitását, hiszen húsz éve tartják jogtalanul házi őrizetben, még a Nobel-díját sem engedték átvenni. Nagyon fontosnak tartom a szabadságot az élet minden területén; a döntés, a szólás szabadsága mellett számomra különösen fontos az alkotói szabadság a művészetben. A szabadságot a térrel és örömmel tudom jellemezni. Van elegendő tér ahhoz, hogy megfelelő rálátással és körültekintéssel, mindenki számára gyümölcsöző dolgot tudjunk létrehozni, és mivel ezek a nagyszerű dolgok örömet szereznek minden ember számára, ez a felszabadultság érzését, azaz a szabadság érzetét kelti bennünk. 
 
A szabadság a társadalomban számomra azt jelenti, amikor nincs etnikai, kisebbségi vagy bármilyen más megkülönböztetés. Ez nagyon ritka és ez az előítéleteken alapuló megkülönböztetés teszi az embereket boldogtalanná, ami nem egyenlő a szabadsággal. A Freedom and Art - Szabadság és Művészet - könyv azért jött létre, hogy a művészek hatást gyakoroljanak a miamari helyzetre, de elsősorban Aung San Suu Kyi kiszabadításáért szerkesztette meg az amerikai festőművész, Carla Goldberg. 
 
Erdős Anikó - festőművész 
 
A Mirca-csoport megalapítója, Stefan Tunedal különös figyelmet fordít egy politikai fogoly Aung San Suu Kyi életútjára, akinek a tevékenységeit 1991-ben a világ béke-Nobel díjjal ismerte el. Ennek ellenére mai napig házi őrizetben kénytelen élni. A könyv eladásából származó bevétel ahhoz a küzdelemhez járul hozzá, mely az ő jogos szabadságának visszaszerzését célozza. Számomra a szabadság leginkább szárnyakat jelent. A megélés és az alkotás szabadságát egyaránt. Lehetőség arra, hogy a korlátok helyét kedvünk szerint változtathassuk, a teret megnöveljük, és mindezt úgy, hogy eközben mások szabadságának kiteljesedése is megvalósuljon. Pozitív sugarak, amelyek egymásra hatva még nagyobb fényt és még több boldogságot eredményeznek.
 
Az egyéntől indul, de az egyénen túlmutat. Egészen más asszociációm lenne a szabadság szó hallatán, ha egy olyan országban élnék, ahol alapvetőnek gondolt emberi jogaimért kellene küzdenem, mint például Aung San Suu Kyi-nek. Az előző gondolat folytatásaként, a Freedom & Art kezdeményezés ezt a kétfajta síkon értelmezhető szabadságot szeretné egy síkra terelni, egy közös célt faragni, különféle eszközök felhasználásával. Személy szerint fontosnak tartom, hogy olyan világban élhessünk, ahol az egyén szabadságának kiteljesedése nem áll mások személyi szabadságának kiteljesedése útjába. Különösen örültem a felkérésnek, hogy vegyek részt a projektben, mert a könyv alapgondolatával teljes mértékben egyetértek, amely nem más, mint egy mély meggyőződés arra vonatkozólag, hogy az alkotói szabadságon és a közös munkán keresztül közelebb kerülhetünk az emberi jogok szabadságának eléréséhez. 
 
 
2008.11.13
|


Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.