Pupi Avati Magyarországon

Hazánkba érkezett Pupi Avati neves olasz rendező, olyan filmek direktora, mint az Egy kirándulás képei, a Máshol jár a szív, illetve a magyar mozikban most csütörtökön bemutatott A rejtekhely.
Az olasz filmes csütörtök délelőtt az Uránia Nemzeti Filmszínház Kávézójában részt vett a XIII. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle és Fotópályázat fotókiállításának megnyitóján (ahol a beérkezett legjobb alkotásokat állították ki), majd a sajtó előtt beszélt a következő pár napban rá váró feladatról: Avati ugyanis egyben a szemle zsűrijének elnöke is. 
 
A hetvenéves rendező elmondta, hogy Krzysztof Zanussi hívta fel a figyelmét erre a fesztiválra (a lengyel filmrendező 2004-ben volt a IX. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle díszvendége és zsűrielnöke – a szerk.): javasolta, hogy jöjjön el, ő hallgatott rá, és nem bánta meg. 
 
Avati nagyon jól eltalált dolognak tartja egyébként a „bizalom” fogalmát és a hozzá kapcsolódó logót (a filmfesztivál idei központi témája ugyanis a bizalom volt – ebben a témában készítették el a jelentkezők pályamunkájukat – lásd képünket): véleménye szerint ugyanis a bizalom nagyon fontos dolog egy olyan korban, amikor nagy erők éppen a bizalmatlanságon, az összkapcsolódó kezek szétválasztásán dolgoznak. 
 
A sajtótájékoztatón a filmestől azt is megtudhattuk, hogy az általa immár negyven éve űzött mesterség területén is igen fontosnak tartja a bizalmat: ő is sokszor érezte, amikor forgatókönyveivel, ötleteivel felkeresett embereket a film szakmában, hogy azok bizalmat szavaztak neki. De nemcsak másban kell bízni, önmagunkban is hinni kell – mondta Avati. 
 
A rendező ugyan volt már zsűritag Cannes-ban és Velencében is, mégis úgy érzi, hogy ez a most rá váró feladat, a fiatalokkal kapcsolatos munka jár a legnagyobb felelősséggel, és reméli, hogy a rábízott szerepkörben, mint a zsűri elnöke valóban tud majd tanácsaival segíteni. 
 
Zárásként annyit árult még el Pupi Avati, hogy ha esetleg egy-egy-egy kevésbé jól sikerült munkával találkozik, neki akkor sincs szíve rosszat mondani, mert egy fiatal ember álma nagyon fontos dolog, arról lebeszélni őt kegyetlenség lenne. „Én pedig mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ezek az álmok valóra váljanak” – mondta a rendező. 
 
A Pupi Avati vezette zsűri döntését november 15-én, 19 órakor ismerheti meg a nagyérdemű, ekkor kerül sor ugyanis az Urániában a Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle és Fotópályázat díjkiosztójára. A fotókiállítás még november 30-ig tekinthető meg a filmszínház galériáján, az olasz rendező tíz filmjével pedig – ahogy arról korábban már beszámoltunk – egy retrospektív vetítéssorozat keretében ismerkedhetünk meg november 17. és 25. között, szintén az Uránia Nemzeti Filmszínházban. 
 
 
 
(est.hu) 
2008.11.14
|


Film premierek

Erdei boszorkány - Tűzpróba

cseh-dán-magyar-norvég fantasy, 90 perc, 2018

Undipofik

amerikai-kínai animációs film, 87 perc, 2019

John Wick: 3. felvonás - Parabellum

amerikai akciófilm, 130 perc, 2019

Szívek királynője

dán-svéd filmdráma, 127 perc, 2019

Éter

lengyel-litván-magyar-olasz-ukrán történelmi dráma, 118 perc, 2018
Játék
Egy nap Maggie, a tinédzser megkéri Sue Annt, a magányos nőt, hogy vegyen neki és pár barátjának piát, és Sue Ann kapva kap az esélyen, hogy szert tegyen pár gyanútlan, ám nála fiatalabb barátra.
Filmek a TV-ben
18:10
Madame Nobel - A béke szerelmese
német-osztrák életrajzi filmdráma, 2014
18:15
Sötét elmék
amerikai sci-fi thriller, 2018
18:25
Pókember 2.
amerikai akciófilm, 2004
18:30
És most valami egészen más
angol vígjáték, 1971
18:30
Tigris és sárkány
amerikai-hongkongi-kínai-tajvani akciófilm, 2000
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.