Pupi Avati Magyarországon

Hazánkba érkezett Pupi Avati neves olasz rendező, olyan filmek direktora, mint az Egy kirándulás képei, a Máshol jár a szív, illetve a magyar mozikban most csütörtökön bemutatott A rejtekhely.
Az olasz filmes csütörtök délelőtt az Uránia Nemzeti Filmszínház Kávézójában részt vett a XIII. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle és Fotópályázat fotókiállításának megnyitóján (ahol a beérkezett legjobb alkotásokat állították ki), majd a sajtó előtt beszélt a következő pár napban rá váró feladatról: Avati ugyanis egyben a szemle zsűrijének elnöke is. 
 
A hetvenéves rendező elmondta, hogy Krzysztof Zanussi hívta fel a figyelmét erre a fesztiválra (a lengyel filmrendező 2004-ben volt a IX. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle díszvendége és zsűrielnöke – a szerk.): javasolta, hogy jöjjön el, ő hallgatott rá, és nem bánta meg. 
 
Avati nagyon jól eltalált dolognak tartja egyébként a „bizalom” fogalmát és a hozzá kapcsolódó logót (a filmfesztivál idei központi témája ugyanis a bizalom volt – ebben a témában készítették el a jelentkezők pályamunkájukat – lásd képünket): véleménye szerint ugyanis a bizalom nagyon fontos dolog egy olyan korban, amikor nagy erők éppen a bizalmatlanságon, az összkapcsolódó kezek szétválasztásán dolgoznak. 
 
A sajtótájékoztatón a filmestől azt is megtudhattuk, hogy az általa immár negyven éve űzött mesterség területén is igen fontosnak tartja a bizalmat: ő is sokszor érezte, amikor forgatókönyveivel, ötleteivel felkeresett embereket a film szakmában, hogy azok bizalmat szavaztak neki. De nemcsak másban kell bízni, önmagunkban is hinni kell – mondta Avati. 
 
A rendező ugyan volt már zsűritag Cannes-ban és Velencében is, mégis úgy érzi, hogy ez a most rá váró feladat, a fiatalokkal kapcsolatos munka jár a legnagyobb felelősséggel, és reméli, hogy a rábízott szerepkörben, mint a zsűri elnöke valóban tud majd tanácsaival segíteni. 
 
Zárásként annyit árult még el Pupi Avati, hogy ha esetleg egy-egy-egy kevésbé jól sikerült munkával találkozik, neki akkor sincs szíve rosszat mondani, mert egy fiatal ember álma nagyon fontos dolog, arról lebeszélni őt kegyetlenség lenne. „Én pedig mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ezek az álmok valóra váljanak” – mondta a rendező. 
 
A Pupi Avati vezette zsűri döntését november 15-én, 19 órakor ismerheti meg a nagyérdemű, ekkor kerül sor ugyanis az Urániában a Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle és Fotópályázat díjkiosztójára. A fotókiállítás még november 30-ig tekinthető meg a filmszínház galériáján, az olasz rendező tíz filmjével pedig – ahogy arról korábban már beszámoltunk – egy retrospektív vetítéssorozat keretében ismerkedhetünk meg november 17. és 25. között, szintén az Uránia Nemzeti Filmszínházban. 
 
 
 
(est.hu) 
2008.11.14
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
18:10
Nele Berlinben
német romantikus vígjáték, 2015
18:35
Willow
amerikai kalandfilm, 1988
18:50
Az igazság nevében
amerikai akciófilm, 2002
18:50
A mélybe
francia romantikus film, 2017
18:55
Kedves John!
amerikai romantikus filmdráma, 2010
Már a lelőhelyeken az új Pesti Est! Fotózkodj vele ha látod, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #hashtagjáték #nyeremenyjatek #kulturalisjatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.