A zöldségvilág óriása: a sütőtök

A sütőtök könnyen emészthető, ezért kitűnő táplálék és már a csecsemőknek is bátran adhatjuk. Számos fajtája van, melyek ízben, színben, méretben és alakban némileg különböznek egymástól. Mindegyikük alkalmas azonban sütésre, illetve pikáns, különös ízesítésű ételek elkészítésére. Belsejét kockákra vágva savanyúságnak is elkészíthetjük. Nyersen préselhetünk belőle sütőtöklevet, mely gyümölcslevekkel keverhető…
A sütőtök Dél- és Közép Amerikából származik, ahol elsősorban az indiánok termesztették ültetvényeiken. Magyarországon is nagyon régóta termesztik, vegyes kultúrában is, hiszen igénytelensége miatt remekül megél akár a kukoricás sorai között is. 
 
A valódi sütőtök érési ideje igen hosszú. A termés beéréséig akár 6 hónap is eltelik, ezért a hűvösebb nyarakon sok termés nem is képes beérni. Egyes termések hatalmasra, akár 70 kilogrammosra is megnőnek. A sütőtökök között hatalmas terméseket fejleszt a sárga húsú, ízletes nagydobosi fajta. 
 
A sütőtök esetében egy tövön – átlagos körülmények között – 5-6 termés beérlelésére számíthatunk. A terméseket mindenképpen hagyjuk a napon beérni, majd az utolsó időszakban helyezzük őket téglára, kőre, hogy a földdel érintkezve meg ne rothadjanak. 
 
A sütőtök akkor a legízletesebb, amikor a dér már megcsípte és a termések keményítőtartalma nagy részben már elcukrosodott. A sütőtököt télen fagymentes, hűvös, szellős helyen tároljuk. Általános szabály, hogy minél keményebb a tök héja, annál tartósabb a termés. 
 
A sütőtöknek nem csak a terméshúsa hasznos! Mértékkel fogyasztva a pirított tökmag, amely amellett, hogy igen ízletes, a benne lévő olajoknak köszönhetően élettanilag is igen hasznos. De a tök virága is számos módon elkészíthető, bár így a tél elején ehhez már nem lehet hozzájutni. 
A tök cukortartalma mellett többféle vitamint, fehérjét és jelentős mennyiségű emészthető rostot tartalmaz. Szénhidráttartalma megközelítőleg a burgonyáéval megegyező. 
 
A sütőtökben lévő karotinoidok és C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin pedig, mint antioxidáns, védelmet nyújtanak a szervezet számára. Ezek jelentős szerepet játszanak az ún. szabad gyökök megkötésében. Csökkentik az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. 
 
Hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos betegségekre, gyulladással járó elváltozások gyógyítására. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatása. 
A sütőtökben lévő kálium vértisztító hatású. 
 
A tökmag kiemelkedő táplálkozás-élettani értékét az igen magas magnézium- (970 mg/100 g), kálium- (920 mg/100 g), alacsony nátrium-, jelentős E, B1- és B2-vitamin-tartalmának köszönheti. És nem csak süthetjük… 

Sütőtökkrémleves
Hozzávalók:
Hozzávalók: 
1 kg sütőtök, 40 dkg burgonya, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája, 3 dkg vaj, 2 tojás, só, csipetnyi cukor, citromlé, 1 csokor metélőhagyma.
A meghámozott, kimagvalt, megreszelt sütőtököt enyhén sós vízben félpuhára főzzük, majd a megtisztított, felszeletelt burgonyát hozzáadjuk, és együtt puhára pároljuk. Az egészet áttörjük vagy turmixoljuk és vízzel egyliternyire felengedjük. Felforralva, világos vajas rántással besűrítjük, sóval, cukorral, citromlével ízesítjük, és néhány percig forraljuk. Tálaláskor tejszínnel elkevert tojássárgával dúsítjuk, a vajdarabkákkal meghintjük és karikára vágott főtt tojással, összevágott metélőhagymával megszórva tálaljuk.

Sütőtök-püré burgonyával  Hozzávalók: 
80 dkg sütőtök, 20 dkg burgonya, 2 evőkanálnyi olaj, 2 evőkanálnyi szójaliszt, 
2 dl tej, 2 evőkanálnyi sovány tejpor, 1 csomó zöldpetrezselyem. 
A sütőtököt meghámozzuk, a magokat kidobjuk, leöblítjük, kis darabokra vágjuk. Kevés sóval, meleg vízben elkezdjük főzni, amikor a sütőtök puha, hozzáfőzzük a megmosott, vékonyan meghámozott, apró kockára vágott burgonyát, ezt is puhára főzzük. 
Áttörjük, daráljuk vagy turmixoljuk. A megmosott, finomra vágott zöldpetrezselymet az olajon kissé megpirítjuk, hozzákeverjük a szóját, a tejport, tejjel simára kavarjuk. A tökpürével együtt 10 percig takaréklángon főzzük. Ízesíteni lehet még cukorral, fahéjas cukorral ízlés szerint. 

Forrás: Est.Tv Magazin
2008.11.27
|


Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Gül Baba kulturális fesztivál mától vasárnapig. Türbe, rózsák, kiállítás és sok zene- Budapest és a török kultúra. #gulbaba #gulbabakultfeszt
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.