Megismételhetetlen élmény - Magyar Attila

Ha színpadra lép, azonnal elmosolyodom, pedig lehet, hogy aznapi szerepe nem is mulatságos. Derű és játékszeretet árad belőle. A kollégáknak és barátoknak egyszerűen Fater, polgári nevén Magyar Attila, a Vidám Színpad művésze. Vele beszélgettem.
Súgó: Kitől kaptad a Fater becenevet?

Magyar Attila: A katonaságnál hívtuk egymást kisapámnak, apukámnak, a többiekről lekopott, rólam nem. Így én maradtam a Fater.

S.: A színművészetis vizsgaelőadások visszatérő problémája, hogy a középkorú, illetve idős szerepeket élményanyag híján játsszák a végzős hallgatók. Te mégis remek Ványa bácsi voltál.

M. A.: Ennél a szerepnél előny volt, hogy az átlagnál öregebbnek látszottam. Örültem, hogy a főiskolán nemcsak fiatal, hanem idősebb figurákat alakíthattam, azóta is csak a bal kezemmel gesztikulálok, mert a vizsgaelőadásokon a jobbomban volt a bot.

S.: Sok színész a diploma után oda szerződik, ahol gyakorlatos volt, és ott is marad évtizedeken keresztül. Mi az oka, hogy eddig legalább 15 színházban fordultál meg?

M. A.: Egyrészt a nyughatatlan alkatom, másrészt a kíváncsiságom miatt, illetve ha úgy éreztem, nem találnak meg igazán a szerepek, váltottam. Ez nem mindig saját szándékkal történt, a Székely Gábor vezette Új Színházban szívesen játszottam volna még, ha ő marad a direktor.

S.: Hajdu Steve Istvánnal korábban gyakran léptetek fel, az utóbbi időben szinte alig. Miért?

M. A.: Ez csak a látszat, mert vidéken sokat játszunk együtt. A Karnyónét Szegeden és Kecskeméten is előadtuk, sőt Lendvára is elvisszük. Ezenkívül rendezvényeken is közösen lépünk fel.

S.: A mai színházi világból teljesen kiveszett a rögtönzés, pedig ebben te vérprofi vagy. Mennyire tudod használni ezt az adottságodat?

M. A.: Az igazság az, hogy a nézők nagyon szeretik, de a szakmán belül sok előítélet van ezzel kapcsolatban. Ha lehet, akkor élek vele. Úgy gondolom, hogy a színházban egyszeri és megismételhetetlen élményt kell nyújtani, a közönség azt érezze távozáskor, hogy a premiert látta.

S.: Novák Eszter rendezéseiben mindig valami pluszt hozol a figurákban (Balogh Kálmán, Berreh, Mollfels, Kocsárd). Mitől van ez?

M. A.: Eszterrel nincsenek generációs különbségeink, egy hullámhosszon vagyunk, hagy engem kibontakozni. Ha valamivel nem ért egyet, észre sem veszem, zseniális pedagógus!

S.: A Vidám Színpadon hét futó darabban is szerepelsz, a színház vezető színésze vagy. Mekkora felelősség ez, érzed a súlyát?

M. A.: Nem, mert minden este az adott szerepre koncentrálok. Itt egy kitűnő társulat jött össze, és úgy érzem, közösen húzzuk Thália szekerét.

S.: Milyen érzés olyan színpadon állni, ahol Kabos László, Kazal László, Kellér Dezső, Kibédy Ervin, Salamon Béla lépett fel?

M. A.: Nagyon tisztelem e művészeket, láttam is őket játszani, amit lehetett, el is lestem tőlük, de amikor este az ember felmegy a színpadra, már csak az adott feladat jár a fejében.

S.: Korábban rendeztél az IBS-ben, a Merlinben, és itt, az anyaszínházadban is. Lesz folytatás?

M. A.: A rendezés mindig kényszervállalkozás. Anyagiak híján olykor kénytelenek vagyunk rendező nélkül, kevés szereplővel dolgozni. Biztos, hogy lesz folytatás, Hajdu Stevvel vannak terveink, de konkrétum még nincs.

S.: Milyen munkák várnak még rád?

M. A.: Kecskeméten január 26-án volt Gogol Háztűznéző c. komédiájának bemutatója. A Juronics Tamás rendezte előadásban Podkoljoszin alakját keltettem életre. A Vidám Színpadon tavasszal Novák Eszter rendez egy darabot, a többi legyen meglepetés!
Gaál Tamás
2007.03.22
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.