Kis kitérő - Bánfalvy Ágnes

Budapest - Párizs - New York - Los Angeles - Budapest. Nem valamelyik légitársaság leszállóhelyei, hanem egy magyar színésznő pályájának állomásai. Beszélgetőpartnerem Bánfalvy Ági.
Súgó: A színművészeti után a Vígszínház szerződtette. Nagy sikerű musicalekben (Popfesztivál, Harmincéves vagyok, Jó estét nyár, jó estét szerelem) és drámákban (Elefántember, Kakukkfészek) játszott, két év után mégis továbbállt. Miért?

Bánfalvy Ági: Visszautasíthatatlan ajánlatot kaptam a Mafilmtől. Akkortájt több neves színész is odaszerződött, fantasztikus gárda jött össze. A Vígben tovább játszhattam szerepeimet, ami egyfajta szabadságot is jelentett, azóta vagyok szabadúszó.

S.: A társulatnál 3 évet töltött, olyan kitűnő filmekben láthattunk, mint a Mephisto, Csontváry, Szabadíts meg a gonosztól!, Abigél. Ennek egyenes következménye: 27 évesen meg sem állt Párizsig.

B. Á.: Megtudtam, hogy Jean-Luc Godard Passion c. filmjének válogatása lesz. Sikerült is szerepet kapni a filmben, ahol egy amerikai modellt alakítottam Hanna Schygulla, Isabelle Huppert, Michel Piccoli partnereként. Fél évig forgattunk, belekóstoltam a sztárvilágba, és egy másik film főszerepét is megkaptam.

S.: Hogyan került Amerikába?

B. Á.: Párizsban hallottam, hogy a New York-i Columbia Egyetem ösztöndíjára pályázatot írtak ki. Itt két évig csak a nyelv elsajátítása volt a feladatom, amíg ez nem történt meg, nem kívántam játszani. Az egyetemen rendezői szakra is jártam, mikor megtudták, hogy színész vagyok, több helyre is hívtak.

S.: Hogyan tudta elfogadtatni magát, milyen produkciókban szerepelt?

B. Á.: Mikor úgy éreztem, „állok a nyelvemen”, egy ügynökség révén Los Angelesbe kerültem. Ott különböző kategóriák voltak, engem a drámai-filmszínészibe soroltak. Sok filmben játszottam, és újabb szerepköröket is megtaláltam. Miközben az egyik egyetemen filmszínészetet tanítottam, felkértek Shakespeare Vízkeresztjének megrendezésére. Az Arena Színházban egy komplex előadást hoztunk létre, élő zenével, filmmel. Olyan sikerünk volt, hogy a megszabott előadásszám dupláját játszottuk.

S.: Tökéletesen megtanulta a nyelvet, kemény munkával felépítette karrierjét. Majd egy újabb logikus lépéssel visszajött Magyarországra.

B. Á.: Márton András hívott haza az akkor alakuló Merlin Színházba Molnár Ferenc Játék a kastélyban c. darabja angol nyelvű előadásának női főszerepére. Úgy gondoltam, csak egy kis kitérő lesz, de annyi minden megváltozott az életemben, hogy itt ragadtam.

S.: Hogyan kapcsolódott be az itthoni színházi életbe?

B. Á.: Először tévéztem, újságírással foglalkoztam, de elsősorban gyerekeztem. Nagy Miklós felkért Siposhegyi A semmi ágán c. drámájában a Kedves szerepére a Ruttkai Éva Színházba, majd az Újpest Színházban, a MU Színházban, a Gózon Gyula Színházban és a József Attila Stúdiószínházában is játszottam. A Budaörsi Játékszínbe, amelyet anyaszínházamnak is tekintek, dr. Éless Béla igazgató - aki igazi színházteremtő - több produkcióba is hívott játszani. Itt a Huzatos ház, a Barátom, Harvey, A furfangos menyasszony, a Júliusi éjszaka c. darabokban láthatnak.

S.: Milyen feladatok várják még ebben a szezonban?

B. Á.: Budaörsön Straub Dezső rendezésében május elején mutattuk be az Oszkár c. vígjátékot. Legnagyobb örömöm, hogy együtt dolgozhatom Horváth Csaba filmrendező férjemmel a Nagy R c. filmben, ahol Nastassja Kinski partnere lehetek.

S.: Munkája elismeréséért több ízben is díjat kapott. Ezek közül melyek a legfontosabbak az Ön számára?

Az Abigél-beli Torma Piroska-alakításáért nívódíjat kaptam, a Moszkvai szépségért a Meteorit Nemzetközi Színházi Fesztivál legjobb női alakításáért jutalmaztak, külföldön és hazánkban folytatott filmművészeti tevékenységemért pedig az Aranypillangó-díjat (Országház, 1996) vihettem haza.

S.: Mi a helyzet az iskolájával?

B. Á.: „Kinőttem” magam. Jelentős igény lett az iskolámra, ahol eddig angolul, illetve második éve magyarul folyik a tanítás. Komoly rendszerben, nappali tagozaton dolgozunk. 3 éves színészképzést nyújtunk, a hallgatók az iskola befejezésekor II. OKJ diplomát kapnak. Mindenki számára internetes elérhetőségünk: www.agibanfalvy.com.
Gaál Tamás
2007.06.05
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.