Kedvenc helyek

Christina Aguilera: Keeps Gettin’ Better – A Decade Of Hits

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (19)
(RCA / Sony BMG)

Christina Aguilera, a renitens barbibaba pályája ugyanabból a gyereksztárokat felvonultató mikiegeres tévéshow-ból indult, mint az ezredfordulós tinipophullám másik két emblematikus figurájáé, Britney Spearsé és Justin Timberlake-é. Viszont amíg a fő rivális Britney karrierje futószalagon gyártott lemezek sorozatából állt össze (lásd: Greatest Hits), addig Christina – az ügyes Justinnal (Justified, FutureSex/LoveSound) párhuzamosan – tudatos, megfontolt lépésekkel építette föl a magáét: a 2002-es Stripped ígéretes pillanatai után a 2006-os dupla Back To Basics és pazar turnéja már Pink (I’m Not Dead) vagy Beyoncé (B’Day) korabeli produkcióit is verte színvonalban. Christina most egy slágerválogatással összegzi elmúlt évtizedét.
A válogatás a címnélküli 1999-es bemutatkozó album négy fő slágerével nyit (Genie In The Bottle, What A Girl Wants, I Turn To You, Come On Over Baby), melyek még az időszak sima tinipop elvárásainak igyekeznek – sikerrel – megfelelni: színescukorka dallamok, visszafogott mennyiségű szex és persze Christina már ekkor is megmutatja, hogy kvalitásos, bivalyerős hangjával bármikor könnyedén felveszi a versenyt a mezőny bármelyik tagjával.  
 
A terjedelmes, húsz dalból álló 2002-es Stripped album útkeresését csupán a három legizmosabb sláger képviseli: a Redman közreműködésével felvett Dirrty könyörtelen klubdala, a monumentális, Dave Navarro torzított gitárhangjaival és masszív vonósokkal operáló Fighter heves kirohanása, továbbá a Linda Perry által írt Beautiful gyönyörű balladája. Hiába keressük viszont a 2002-es album két további kislemez- és klipdalát: a Lil’ Kimmel közösen előadott Can’t Hold Us Down női öntudatos pasicukkolását és a dívához illő The Voice Within bravúrdarabját (ez utóbbi a válogatás brit és japán kiadásra került csak fel). 
 
A kronologikus sorrendben haladó gyűjteményen a már ismert sikerszámok sorát a művészi kiteljesedést hozó, a hallgatót a modern popmegoldásoktól egész a big band hangzásvilágig visszarepítő Back To Basics három dala zárja (Ain’t No Other Man, Candyman, Hurt). Az amerikai kiadáshoz képest a nálunk is kapható nemzetközi változatra felkerült még a sorlemezek fenti tíz slágerén kívül két 2001-es kollaboráció is: az azonnali nyálelválasztást elindító Nobody Wants To Be Lonely című duett Ricky Martinnal (a latin bájgúnár Sound Loaded albumáról), illetve a Moulin Rouge filmzenelemez fő attrakciója, a dögös Lady Marmalade puccos ribancfelvonulása Pink, Lil' Kim, Mya, és a producerasszony Missy Elliott közreműködésével. 
 
A válogatás végén pluszként szolgál a Genie In A Bottle és a Beautiful egy-egy szinte a felismerhetetlenségig újraértelmezett, szintetizátoros-elektronikus verziója, továbbá két vadonatúj – Linda Perryvel közösen készített – dal, a szintén erőteljes Kylie-, illetve Goldfrapp-hatásokat mutató Keeps Gettin’ Better és Dynamite követ. Ez az elektro-pop hangzás (amihez hasonlót Perry már egy korábbi védencével, Kelly Osbourne-nal is kipróbált a Sleeping In The Nothing idején) vélhetően már a 2009-re ígért következő sorlemez előszelének is tekinthető.  
 
A deluxe kiadásához tartozik egy bónusz-DVD is, amelyen az amerikai CD-verzió első tíz dalához tartozó klipek sorakoznak, köztük a 2002-2003-as periódus három csúcsműve három csúcsrendezőtől: a szoft-pornóval keresztezett zombifilmhez hasonlító Dirrty (David LaChapelle), a lepkés koncepciójával telibe találó sötét Fighter (Floria Sigismondi) és az emberi testekre koncentráló, néhol a nyugalom megzavarására is alkalmas képsorokkal dolgozó Beautiful (Jonas Akerlund).
 
A Keeps Gettin’ Better – A Decade Of Hits minimális hiányosságokkal rendelkező kiadvány, amely majdnem tökéletes összképet ad az időközben felnőtt – és 2008 elején anyává lett – énekesnő pályafutásának első évtizedéről.
Katona Eszter
2008.11.29
|


Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Már játsszák a mozik a FOMO - Megosztod és uralkodsz című filmet egy durvára sikerült buli következményeiről. @fomo.amozifilm #moziajanlo #moziajánló #fomo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.