Angel

est.hu:
6/10
|
olvasói
6/10 (2)
Francois Ozon mindig is szerette a műfaji kalandozásokat: rendezett már megrázó filmdrámát (Utolsó napjaim), agyas pszeudothrillert (Swimming Pool), zenés-játékos krimit (8 nő) stb. – ezúttal pedig egy kosztümös életrajzi filmmel jelentkezett. Bár ne tette volna!
Az Angel ugyanis a legkevésbé sem olyan, mintha Ozon készítette volna – és sajnos nem ez az egyedüli negatívum, amit el lehet mondani róla. A film az első bestsellerírónő, az 1855 és 1924 között élt Marie Corelli életéről szóló regény adaptációja. Corelli (illetve a regényben és a filmben Angel Deverell) egy műveletlen, mérhetetlenül nagyképű, önző és vélhetően tehetségtelen nő, aki ennek ellenére szirupos szerelmes sztorijaival egy csapásra ünnepelt sztár lesz a századfordulós, illetve a XX. század eleji Angliában. 
 
Sajnos azonban a film maga is olyan, mint a főhősnő regényei: dagályos, giccses és naiv – ami nyilván szándékos, de ettől még nem élvezzük jobban a túláradó zenét, az éjszakai jelenetek szépelgő kék szűrőjét vagy a röhejes, az ötvenes évek filmjeit idéző háttérvetítést. Értük mi a koncepciót (t.i. hogy mindezzel a saját álomvilágában élő főhősnő életidegenségét akarta az alkotó visszaadni), de ez így akkor is nevetséges és nem túl élvezhető. 
 
Az Angel emiatt nem elegáns stílus- és műfajjáték (ahogy azt eddig Ozontól megszoktuk), hanem sokszor inkább paródiába fordul (mintha csak egy BBC-tévédrámát akarna kiforgatni). A forgatókönyvíró-rendező például nemcsak szimpatikussá, de hihetővé sem próbálta tenni a figurát (annak ellenére, hogy egy létező személyről mintázták), így annak abszurd viselkedése és meghökkentő, néha egyenesen vicces mondatai rendesen zavarba hozzák a nézőt. 
 
Mindezek miatt a film tagadhatatlan erényei is elsikkadnak, pedig nagyon jó például az, ahogy a kosztümöket, a ruhákat az alkotók szimbólumként használják (a végső, teljes szétesésnél például az 1920-as években Angel egy teljesen anakronisztikus, a rokokót idéző outfitben jelenik meg). S hiába megrázó és sikerült a film vége, a korábbi zavarbaejtő hozzáállás miatt nem éri el a kívánt hatást. 6/10 
 
 
Kiadás: 
Magyar és angol DD 5.1-es hang, magyar felirat. Extraként a film előzetese és 10-16 perces interjúk a rendezővel és a színészekkel, akiknek – Lucy Russellt leszámítva – érdekes módon sikerül érdemleges dolgokat mondaniuk erről a nem túl érdemleges filmről. 6/10 
 
Angel, 2007 * 114 perc * Budapest Film * (12) 
fürkész
2008.11.30
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:10
Dr. Hope: Egy asszony nem adja fel 1.
német életrajzi filmdráma, 2009
18:30
És most valami egészen más
angol vígjáték, 1971
18:50
Az 5. hullám
amerikai sci-fi, 2016
18:55
Mit szólnátok az Adolfhoz?
német vígjáték, 2018
18:55
Kedves John!
amerikai romantikus filmdráma, 2010
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.