Kedvenc helyek

303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz

Az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című nemzetközi sikerkönyv magyar kiadásának megjelenése után két évvel elkészült a magyar testvérkiadvány is, mely – az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz mellé összeállított 303 magyar film… mintájára – 303 hanghordozó tükrében tekinti át a hazai könnyűzene történetét. Mivel az est.hu zenei rovatának főmunkatársa, Dömötör Endre által szerkesztett kötet 15 szerzője közül 10 írt vagy ír ma is rendszeresen rovatunkba, így a könyvkritikához egy külső szakértőt kértük fel, nem is akárkit: a Magyar Televízió Dob+basszus és Bestseller című műsorainak szerkesztő-riporterét, Lévai Balázst. Írása az alábbiakban olvasható.
Olvass, hallgass, és meg ne halj! 
 
303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz
 
 
Nehéz ezt a könyvet nem szeretni. Amióta megkaptam, hátizsákomban hurcolom, s mikor kávéházban, étteremben vagy uszoda előcsarnokban üldögélek, előkapom, s teljesen belefeledkezem. S ha gyanútlan ismerősöm megjön, olyan váratlan kérdésekkel bombázom, mint „Na, milyen dalok feldolgozását fütyülte Hacki Tamás a ’83-as szólólemezén?” vagy „Tudtad, hogy az Adj helyet című dal más és más változatban szerepel Rolls-, Bikini- és Dévényi Ádám-lemezen is?” Külföldi nagy testvérét (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) tavaly karácsonyra kaptam öcsémtől, s a funkciót (kézikönyv) meghazudtolóan szép lassan kiolvastam. A magyar változat hasonlóan profi és színvonalas, sőt egyes elemeiben még informatívabb. (újdonság az egyes albumok közreműködői névsora a függelékben, valamint a hasonszőrű alkotásra utaló >> jelzésrendszer a lap alján). 
 
Irgalmatlan sok munka van ebben a kötetben. Egy töredékesen archivált, szerteágazó (merthogy a könyvben nemcsak pop-, hanem dzsessz-, folk-, sanzon-, kuplé-, világzene-, paródia- és kabarélemez leírások is szerepelnek), évtizedeken keresztül pehelykönnyűnek tartott műfajt dolgoztak fel a szerzők kutatói alapossággal. De nemcsak hiánypótló, hanem egyben hiányt jelző kötet. Előbbire büszkék lehetnek alkotói, utóbbiról viszont nem tehetnek. Ugyanis a kötet lényege a válogatás lenne, viszont az első magyar poplemez (Vámosi János: Megáll az idő – 1966) utáni hat-nyolc év termése nem sok munkát adhatott nekik. Ennek köszönhetően egy kivétellel az összes Illés-nagylemez bekerült a kötetbe, ami az ősrobbanás előidézőinek maximális tisztelete mellett is problematikusnak tűnik. Persze, tudom, nem volt más beválogatható alkotás a korból. 
 
Később, szinte évről évre gazdagodik a kínálat, de a fejlődés a rendszerváltozásig torz marad, a szocialista kultúrpolitika finom kéznyoma végig ott pihen a kanonizált poplemezeken. Sokat elárul a magyar popkultúra történetéről, hogy fontos korabeli alkotások csak évekkel, évtizedekkel később jelenhettek meg (Kex, Non-Stop, Radics Béla, URH, Balaton, Európa Kiadó, Kontroll Csoport, CPg), így születésük idejéből kiszakítva már inkább izgalmas kordokumentumként funkcionáltak. 
 
A szerkesztők súlyozása – a külföldi változathoz hasonlóan – következetesnek mondható: a nagyon fontos lemezek teljes oldalt plusz teljes oldalnyi fotót kapnak, a fontosak egy oldalt, míg az említésre érdemes alkotások számlista nélküli féloldalt. Itt nyilván lehet vitatni, hogy Szűcs Judith Táncolj még! című albuma vagy a Kampec Dolores Levitáció című lemeze miért került a nagyon fontos kategóriába, de ennyi szabadság feltétlenül dukál a válogatóknak. Komoly probléma viszont a történelmi távlat kérdése: az aktualitás érdekében 2008-cal záródik a válogatás, de én nem merném megmondani, hogy a Moog (Sold For Tomorrow – 2007), a Gonzo (Lost and Found – 2008) vagy a Pluto alkotása (Klub Vittula – 2006) vajon tíz év múlva is bekerül-e a legjobbak közé. 
 
A kötet lapozgatása drámai felismerésekkel is jár: Úristen, mennyi minden nincs meg nekem! Tisztelettel kérem az alkotókat, hogy legalább a GM49-et, a Trabantot és a Rollst vegyék fel nekem. Majd küldök kazettákat. 
 
 
Lévai Balázs
 
( GABO Könyvkiadó, 336 oldal, 6490 Ft )
2008.12.09
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.