A Donnelly klán

The Black Donnellys, amerikai krimisorozat, 2007
TV2, péntek, 02.10/01.50h

Bár a reflektorfényben mindig is a jóval karakteresebb és színesebb olasz maffiózók álltak, az amerikai bűnözés nagykönyvébe az ír bevándorlók gyermekei is beírták a maguk nevét.
Az ír maffia sokkal kevésbé kereste a feltűnést, talán kisebb haszonnal is dolgozott, mint olasz riválisai, de keménységért ők sem mentek a szomszédba, és már vagy száz éve szerényen, de csökönyösen űzik az ipart, amiről számos remek film (A kárhozat útja, Testvérbosszú) és most már egy sorozat is tanúskodik.
 
New Yorkban járunk, a Hell’s Kitchen nevű negyedben, ami nem a legjobb környék, sőt. Itt éldegél a négy ír száramzású Donnelly fivér: az okos Tommy, a kőkemény Jimmy, Sean, aki egy szépfiú és Kevin, aki néha elég szerencsétlen. A klán fejét annak idején olasz gengszterek tették el láb alól – ez nyilván a keserű szájízen kívül egyéb érzéseket is hagyott maga után a srácokban. A fiúk piti bűnözésből tartják el magukat, rendszerint egy kocsmában találjuk őket, ám szép lassan, de nagyon biztosan, egyre mélyebbre kerülnek a szervezett bűnözés sűrűjében – és ez még csak a bevezető rész. 
 
Mindezt egy Joey „Ice Cream” becenevű haver meséli el a nézőknek, és a Volt egyszer egy Amerika szellemében még a Donelly fiúk gyerekkorába is belepillanthatunk. Bár a szereplők között kevés ismerős arc lehet – kivéve Olivia Wilde-ot, akit a Narancsvidékből ismerhetünk –, a sorozatot mégis egy jól csengő név adta el. A pilotot az Oscar-díjas Paul Haggis (Ütközések) írta és rendezte, márpedig ő nagy arc a szakmában, hiszen nemcsak a legutolsó James Bond-filmekbe dolgozott bele, hanem igazi sorozatveterán, pl. a Walker, a texasi kopó is szerepel az életrajzában.  
 
Tudtad?  
 
A forgatókönyv egy korai verziója szerint még The Truth According To Joey Ice Cream (Az igazság Jégkrém Joey szerint) lett volna a sorozat címe, a végleges címet Paul Haggis Kanadából „hozta”, az inspirációt ugyanis egy XIX. századi ottani bűneset adta. Az eredeti Donnelly klán ugyanis azzal vált hírhedtté, hogy egy véres szomszédvita után meglincselték őket – Haggis a közelben nőtt fel és jól ismerte a történetet.
 
Az eredetileg 3. epizódként elkészített, God Is A Comedian (Isten egy komikus) című részt olyan erőszakosnak és véresnek találta a tévécsatorna, hogy végül csak a sorozat honlapján és az iTunes-on lehet megnézni, de azt is csak Amerikában.  
 
(Forrás: EST.TV Magazin)
2009.01.30
|
(16 kép)


Filmek a TV-ben
18:15
Bizonyítás
amerikai filmdráma, 2005
18:15
Nyomoz az anyuci
amerikai krimi, 2004
18:35
Sztárom a párom
angol romantikus vígjáték, 1999
18:35
Anyák napja
amerikai romantikus vígjáték, 2016
18:40
Majd elválik
amerikai romantikus film, 1998
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
06:45
A bajkeverő majom
VII. évad, 1. rész: Majom a déli féltekén
06:45
Új bolondos dallamok
2015, 902. rész: Porky a bíróságon
06:48
Sam, a tűzoltó
IX. évad, 14. rész
06:50
Ma-ma-mackók: Björn és Bucky
orosz animációs filmsorozat, Franny születésnapja, 2016
06:50
Maggie és Bianca - Divatból jeles
II. évad, 1. rész: Rémálom szerű kezdet
Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.