Kedvenc helyek

Egyértelműen a bringás szcéna – Buppa

a Pesti Est kisinterjúja
Buppa régi harcos, még a kilencvenes években szerzett magának nevet biciklisfutárként – és persze a híres-hírhedt bakelitalapú elitalakulat, az IMMC (ejtsd: „ájdáblemszí”) frontembereként. A Fenyő Miki-szövegeket reppelő, és nevét is az oldschool hiphop első magyarítójának tiszteletére választó formáció (In Memoriam Michael Christmas – „Karácsony Mihály emlékére”) számára kezdetekben az önmenedzselés annyit jelentett, mint egy-egy zenekar koncertje után felszökni a színpadra, és eufóriát előidézni az említett Miki-rapekkel. Aztán megírták saját szövegeiket, és menthetetlenül megindultak a legendává válás útján. Az IMMC a Scandallum album után nem sokkal sajnos kifulladt, Buppa Boy-t azóta leginkább a Ludditákkal hallhatjuk (Porcogó, Tizenegyes), sőt az Animal Cannibals legutóbbi Mindent lehet lemezén is elvállalt egy közreműködést – de Mr. Flaszter Maszter, a honi bringások szószólója 2009-ben végre szólóalbumával is előáll.
- Az IMMC elég nagy űrt hagyott maga után. Neked nem hiányzik? 
 
- Nem akarom már erőltetni, pedig sok helyre hívnak fellépni. Nem vállalunk el mindent. Bizonyos dolgok csak addig viccesek, amíg nem veszed őket véresen komolyan. Azon kívül mindjárt kész a szólóalbumom. 
 
- Mennyire maradsz az IMMC nyomvonalán?
 
- Nyilván nem tudom megtagadni magam, de jóval komolyabb produktum lesz. Főként zeneileg, hiszen nem akarok már bohóckodni egy DJ előtt egy szál mikrofonnal, és égni, ha ugrik a CD. Körülbelül 10-11 számot készítek, élőben pedig lesz zenekarom, meg minden. Pillanatnyilag a Fixi4 szokott kísérni, ők az S10 Records istálló humán ütemelői. Ám ha nem elég jók, azonnal kirúgom őket! Ha-haa-ha! Szövegileg egyértelműen a bringás szcéna a célközönség, itt aztán mindenféle zenei ízlésű emberek vannak, úgyhogy a hiphop az alap, de sok egyéb hatás is tetten érhető lesz. Zenehallgatóként is mindenevő vagyok. Ja, és a lemezt nem veheted meg boltban. 
 
- Akkor mégis hogyan juthatunk hozzá? 
 
- Hát tőlem! Ha szeretnél egyet, hívj fel, megdumáljuk, hol találkozunk, és személyesen megveheted. Jó, mi? 
 
- Merész vállalkozás! Hol láthatunk, hallhatunk még mostanában? 
 
- Állandó vendége vagyok a Ludditák koncertjeinek, ahhoz képest, hogy eleinte csak egy számot akartunk mára már van vagy hét. És szerepelek a legújabb Animal Cannibals-lemezen is. Mindezen túl Sinyával újjáalakítottuk a Messenger Sux nevű legendás futár-punk zenekarunkat, ahol viszont basszusgitározom.
 
- Ez az Animal Cannibals-közreműködés azért meglepő. A mainstream és az underground összefonódik? 
 
az IMMC 2002-ben
az IMMC 2002-ben
- Igen, pont ez volt a koncepciójuk. Az elején én sem értettem, hogy jutottam eszükbe, aztán bevállaltam, és úgy érzem, nagyon jó lett, amit összehoztunk...  Volt pár IMMC-koncert is nemrégiben, de azért az energiát most a szólólemezbe fektetem. Nemsokára elérhetővé teszek egy négyszámos előzetest belőle, és ha kész a cucc, indulhatnak a fellépések. Márciusban kész a nagylemez a szuperkafa S10 Records gondozásában... 
 
- És mi lesz, ha befutsz ezzel az albummal? 
 
- Miért, mit jelent Magyarországon befutni? Megnyerni egy tehetségkutatót? Ezt én sosem értettem. Neked, mint tehetségnek, három másik fogja megmondani egy asztal mögül, hogy oké, most már sztár lehetsz? Egyetlen valódi sztár sem járt soha tehetségkutatók közelében sem. Vagy annyira jó volt, hogy kiadták, vagy annyira őrült. Szóval őszintén szólva fogalmam sincs, mit tennék, ha véletlenül nagyon felkapnák a cuccomat. Meg hát nekem zene mellett megvan a saját polgári foglalkozásom. 
 
- Ősidők óta biciklisfutárkodsz. Hogy bírod még mindig? 
 
- Általában egy ember egy-két évig lesz futár, aztán már csak visszajárnak a bulikba, mert jó a társaság. Vannak megszállottak, akik öt-hat évig is bírják. És vagyok én. 14 éve csinálom. Ez az életem. Van egy saját kis futárcégem, 12 emberrel. Egyre több a bringás rendezvény, sokasodunk. Szeretném megérni, hogy a bicikli ne csak akkor legyen közlekedési eszköz, ha átcsusszansz a piroson, és nem tartod be a szabályokat, ezáltal szapulható vagy, hanem akkor is, ha kerékpárutat kell építeni. Nem kell nekünk díszkövekből kirakott csilivili pálya – csak egy csíkhúzó gép kell, meg sárga festék, és kész. 
 
Audrey
2009.01.31
|


Játék
Amikor egy elit ejtőernyős tűzoltó és csapata kiment három gyereket egy égő házból, meg kell oldaniuk a rájuk bízott gézengúzok szórakoztatását, miközben gondoskodniuk is kell róluk.
Külföldi kiállításkörképünk egyik izgalmas állomása: Tokióban magyar klasszikusok. Többek közt Munkácsy, Rippl-Rónai, Szinyei és Csontváry is a Treasures from Budapest című kiállításon. #szinyei #szinyeimersepal #lilaruhasno #kiallitas #tokio #treasuresfrombudapest
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.