Kedvenc helyek

Eszter & a GumiZsuzsi: Kaucsuk Suzie

est.hu:
7/10
|
olvasói
6/10 (12)
(szerzői kiadás)

Az 1979-es születésű, sokoldalú pécsi gitáros-énekesnő, Takáts Eszter 2006-os Rövidtáv című bemutatkozó anyaga után 2008-ben ismét feltűnt: ő énekelte a számok egyharmadát Polgár Odett zenekarának debütáló albumán (Odett és a go girlz: Pontos), majd az év legvégére saját együttesével, a rajta kívül még öt tagot számláló GumiZsuzsival is elkészítette első nagylemezét, a formáció nevét kifordító Kaucsuk Suzie-t.
A gitáros-énekesnő mellett eredetileg három fiúval, 2005-ben szerveződött GumiZsuzsi kezdetben kávéházi hangulatú, lounge-os zenét játszott és közreműködött a Rövidtáv felvételeinél (a dalok egy részét a GumiZsuzsi tagsága hangszerelte), majd 2007-ben további két zenész csatlakozásával nyerte el mai felállását, illetve az Eszter & a GumiZsuzsi nevet. Bár többnyire ebben a formációban is Takáts Eszter szerzeményei dominálnak – kettőnek Molnár András billentyűs volt a társszerzője – a hangszerelés és produkció már végig egy zenekar közös munkája. A részben élő stúdiófelvételként rögzített anyag ennek megfelelően egységesebb megszólalású a szólólemeznél, ám továbbra is kellően sokrétű (a keverés viszont hagy némi kívánnivalót maga után, fülhallgatón keresztül néha bizony túlvezérelt, hullámzik, recseg). Az induláshoz képest már sokkal inkább táncos, mozgalmas, sűrű zenét játszik a formáció, melyben fontos szerepe lehet az utolsóként érkezett Iványi Szabolcs plusz ütőhangszeres-gitárosnak is. 
 
A sodró, törtütemes nyitódal, a Lány a peronon hajszája után változatos popdalok sorakoznak, hol reggae-s (a többször tempót és ritmust váltó Szívlötyögés és a klippel megtámogatott, rádiókban is szépen teljesítő Szép és jó), hol funkos (Első benyomás), hol rockos hangulatban (Kakanyámnyi Lotyó), de még karibi ízek is megjelennek (Utolsó tangó). Eszter továbbra is dicséretes módon ontja az önreflektív, személyes témájú, magánéleti, elsősorban kapcsolatokról vagy azok hiányáról, kiüresedésről, felszínességről, vágyakról szóló szövegeit (a zenekar nevébe se nehéz belelátni a szexuális utalást), ám az összképbe belerondít, hogy a formába öntéskor ezúttal itt-ott sérülések keletkeztek – nem jön ki a szótagszám, vagy botlik a strófa a rím hiánya miatt. A hét és fél percig nyújtott dzsesszes címadó dal után következő utolsó harmad dalaira azonban már semmilyen panasz nem lehet, a lemez legerősebb darabjai ezek. A bólogatós Sz*r, az egyszerre komoly és erősen ironikus valceres-sanzonos Velem mindenki csak szakít, a melankolikus, reggae-s Ágy fele és a lassú, szuggesztív Tábor továbbra is bizonyítja, hogy Takáts Eszter tehetséges, figyelemre méltó előadó.
Dömötör Endre
2009.02.19
|


Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.