Kedvenc helyek

U2: Get On Your Boots

est.hu:
8/10
|
olvasói
6/10 (24)
(Island / Universal)

A 2004-es How To Dismantle An Atomic Bomb albumot, illetve annak DVD-n (Vertigo 2005) és térhatású koncertfilmen (U2 3D) is dokumentált turnéját nagy összegzések követték (U2 by U2, 18 Singles, 18 Videos), a korábban még nem próbált Rick Rubin bevonásával születő új felvételek pedig némi irányváltást, útkeresést sejttettek. A végül mégis a régi bevált producerekhez (Brian Eno, Daniel Lanois, Steve Lillywhite) visszatérve készült No Line On The Horizon albumot beharangozó kislemezdal hoz is újat, meg nem is.
A legutóbbi két album klasszikus U2-hangzása után a Get On Your Boots széttorzított gitárjaival és basszusával, elektrós effektzésével és a dal háromnegyedénél beiktatott hiphopos ritmusváltásával kifejezetten kellemes meglepetés, mely a kilencvenes évek kísérletező, modernista, dance-rockkal flörtölő U2-ját hozza vissza a hallgatók emlékezetébe. Az óriási riffen suhanó dalt a „you don’t know how beautiful you are” betétek ugyan kissé kizökkentik, de koncerten majd ugyanolyan hálás lehet énekelni őket a sokezres tömegeknek, mint a City Of Blinding Lightsoh you look so beautiful tonight” refrénjét. A Get On Your Boots szövegét Bono bevallása szerint egy dél-franciaországi vurstliban tett családi látogatás ihlette az iraki háború előestéjén, a fejük fölött elhúzó vadászgépekkel. „Nem akarok a nemzetek közti háborúkról beszélni” – jelenti ki az énekes, de persze ezzel rögtön beszél is róluk. Meg arról, hogy a nőké a jövő. Főleg ha a sarkukra állnak. A szexi csizmájuk sarkára. Két tizenéves lánya van, ő már csak tudja. 
 
A maxira a Get On Your Boots mellé bónuszként az album címadó nyitódalának egy eltérő – újra felvett, jóval nyersebb és rockosabb, sőt a harsányabb énekben egy halandzsázó versszaknyi különbséget is mutató – verziója, a No Line On The Horizon 2 került, melyben a zenekar mellett társproducerként szerepel a Black Eyed Peas vezére, Will.i.am, aki a végén a punkosan odakiabált plusz kórusba („No! Line!”) is beszáll. Ez a változat itt ezen a kislemezen jól illik a Get On Your Boots mellé, de persze örülhetünk, hogy az albumra végül az Eno/Lanois-féle atmoszférikusabb első verzió került.
 
A hozzánk eljutott nemzetközi maxikiadás borítóján harmadik számként a Get On Your Boots videója is fel tüntetve, de ez átverés: a CD nem tartalmazza a klipet, csak a hozzá vezető letöltési lehetőséget – már ha hajlandóak vagyunk érte feliratkozni a U2-levelezőlistára. 
 
Déri Zsolt
2009.03.02
|


Játék
Az ország egyik legismertebb MC-je bandájával és saját szerzeményeivel érkezik a Hajóra.
Mozik is vetítik a legújabb Mancs őrjárat epizódokat, irány a #matinévetítések! Még vakáció van! @bigbangmedia #mancsőrjárat #mancsőrjáratmoziban #pawpatrolincinemas
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.