Végleges a Titanicon résztvevő filmek listája

Hazánk legnagyobb nemzetközi filmes eseményének kínálata ismét csábítóan gazdag: a japán animétől az északi horrorig, a thrillertől az ál- és valódi dokumentumfilmig országok és műfajok széles palettájáról válogathatunk.
A 16. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválra Izlandtól Bolíviáig szerte a világból közel 60 nevezés érkezett. A végleges programban a meghívott filmekkel együtt idén 26 ország 55 alkotása szerepel, amiket március 26. és április 5. között 8 különböző szekcióban mutatnak be. 
 
A korábbi évekből ismert blokkok mellett idén újdonság az Északi fények szekció, ahol a legjobb finn, dán és izlandi alkotások lesznek láthatók, köztük a tavalyi nyertes és idei zsűrielnök, Baltasar Kormákur új filmje, a Fehér nászéjszaka. Fesztiválkedvencnek ígérkezik A jelölt című dán politikai thriller is, melynek főszerepében a tavalyi közönségsiker, a Csak egy szerelmesfilm sötét múltú kalandorának megformálóját, Nikolaj Lie Kaast láthatjuk. Szintén újdonság, hogy a Hullámtörők-díjért versenybe szálló nyolc film idén először önálló szekciót alkot. 
 
A fesztiválprogramból azonban nem hiányozhatnak a megszokott elemek sem: a tradíció továbbélését biztosítja többek között a távol-keleti filmek évről évre meghatározó jelenléte. A Mocsok című hongkongi akcióthriller a triádok bűnös világát a műfajtól szokatlan felfogásban, realisztikus akciójelenetekben bővelkedve tárja a néző elé, Az üldöző pedig tempójával, naturalizmusával és fordulatos történetével hívja fel magára a figyelmet. A földrajzilag is széles spektrumot átölelő Titanic Fesztiválon Ausztráliát idén többek között a számos díjjal jutalmazott Célegyenes képviseli, amely sötét humorú politikai filmként az országba özönlő illegális bevándorlók kérdésével foglalkozik. 
 
Most is számos dokumentumfilm szerepel a programban, ezeknek közel fele zenei témájú, köztük a Gogol Bordello Non-Stop, mely a nemzetközi hírű roma punkzenekar életébe enged bepillantást, a Roskilde pedig Európa legnagyobb zenei fesztiválját mutatja be, rengeteg muzsikával. A Filmdokk szekció szenzációja a magyar témájú amerikai alkotás, a Kasztner meggyilkolása, melynek Titanicos vetítése egyben a film európai premierje is. 
 
A fesztivál nyitófilmje Matteo Garrone sokszoros díjnyertes alkotása, a Gomorra lesz, azon kevés filmek egyike, melyek később hivatalosan is hazai moziforgalmazásba kerülnek. A Titanic Fesztiválon bemutatott kuriózumok többsége azonban csak ebben a 11 napban látható, úgyhogy érdemes résen lenni. A teljes program várhatóan március 13-án estétől olvasható a fesztivál honlapján, a www.titanicfilmfest.hu oldalon. 
 
 
 
(titanicfilmfest.hu) 
 
 
2009.03.10
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
29
K
30
Sze
1
Cs
2
P
3
18:05
X-Men: Sötét Főnix
amerikai fantasztikus akciófilm, 2019
18:10
18:20
Így neveld az anyádat
amerikai vígjáték, 2012
18:25
A bakancslista
amerikai kalandfilm, 2007
18:25
Mint a hurrikán
amerikai vígjáték, 1999
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.