Hatha jóga – a test és a lélek harmóniája

A jóga önmagunk és a világ megismerésének egyik legtökéletesebb eszköze. A hatha jóga arra törekszik, hogy a testet tökéletesítve, az a szellem tökéletes hordozójává váljék.
A hatha szóban a "ha" szó napot jelent, a "tha" pedig holdat. A nap és a hold, a jang és a jin az energiát szimbolizálják. Mindkét energia egymás ellentéte, egymást állandóan kiegészítve törekszenek az egyensúlyi állapot elérésére. A hatha jóga különféle testhelyzeteket, légzőgyakorlatot és relaxációt alkalmaz a test, a lélek és a szellem egységének megteremtéséhez.
 
Minden eleme az energetikai harmónia megteremtését szolgálja, valamint azt, hogy képessé váljunk a meditációra, és képesek legyünk belemerülni a belső boldogság állapotába. A hatha jógát arra fejlesztették ki, hogy felkészítsék vele a tanítványokat a rádzsa jóga gyakorlására. Ennek ellenére Nyugaton nem a megvilágosodás elérése érdekében, hanem pusztán egészségmegőrzési célból, önmagában gyakorolják. 
 
Amiért érdemes kipróbálni: 
 
1. Ha kezdő jógázó vagy, remek választás lesz az alapok megismeréséhez. A gyakorlatok egyszerű változatának végrehajtása nem túl nehéz, ennek ellenére alaposan megdolgoztatja a testet.  
 
2. A jóga gyakorlása segít, hogy megismerd a tested. Fejleszti a testtudatot azáltal, hogy figyelemmel kíséred, a pózokban milyen érzetek keletkeznek. Ennek köszönhetően a mozgásod harmonikusabb lesz, egyre szabályosabban tudod végrehajtani a gyakorlatokat és más sportágakban is jobban teljesítesz, illetve lecsökkented a sérülések kockázatát.  
 
3. A gyakorlatok hatására szebb lesz a testtartásod, az izmaid feszesebbek, az ízületeid mozgékonyabbak, a bőröd ragyogóbb lesz. Javul a kitartásod és a koncentrálóképességed is.  
 
Amiben segít a hatha jóga:
 
- segíti az egészség megőrzését 
- fejleszti a test teljesítőképességét 
- szebbé tesz, és fogyaszt is 
- testi és lelki harmóniát hoz az életedbe 
- segít az önismeretben. 
 
 
Fenyő Iván
Fenyő Iván
Fenyő Iván a hatha jógáról:
 
 
- Általában futni vagy bringázni szoktam, de két-három hónapja elkezdtem a hatha jógát is gyakorolni. Azóta minden reggel ezzel kezdem a napomat. Körülbelül egy fél órát vesz igénybe, és nagyon jól érzem magam tőle. Először csak két-három gyakorlattal kezdtem, ma már többet is tudok csinálni, és a fejállást már 220 másodpercig tartom ki reggelente. 
 
 
 
 
 
2009.03.16
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.