Titanic Fesztivál: Taylan Barman, a 9 mm rendezője

Mint arról korábban beszámoltunk, a 16. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál vendége volt a mustra egyik filmjében (Csontdaráló) szereplő Gryllus Dorka. A Titanicnak számos további meghívottja lesz – a pénteki napon például az egyik versenyfilm rendezője tette tiszteletét.
A 9 mm című film kezdetén egy zárt ajtó mögött fegyver dördül – de vajon ki süthette el a pisztolyt, és kit lőtt le vele? Ezt göngyölíti fel a továbbiakban a film, részletesen bemutatva a három főhősnek, a rokkant nyugdíjas apának, a rendőrként dolgozó anyának és kisebb zűrbe keveredő fiuknak a lövésig hátra lévő néhány óráját. 
 
Az isztambuli születésű belga rendező, Taylan Barman filmjének cselekménye elsőre talán egyszerűnek tűnhet, ezért különleges formát választott elmeséléséhez: egyenként követjük a figurákat oly módon, hogy kitágul az idő, hiszen vissza-visszaugrunk benne, hogy megnézhessük, mit csinált például fiával párhuzamosan az apa. Ennek köszönhetően egy-egy mozzanat többször is előkerül, egy-egy történést több szemszögből is végignézhetünk. 
 
A 9 mm sajtóvetítését követően a rendező elmondta, hogy azért választotta ezt a speciális időkezelést és a hosszú beállításokat, hogy legyen a filmben feszültség, izgalom, a hosszú beállítások közben pedig legyen a nézőnek ideje végiggondolni a részleteket. Barman szerint ugyanis hőseiben nincs semmi különös, teljesen átlagos család, történetük hagyományosan elmesélve tehát banális lenne. A forma teszi lehetővé – így a direktor –, hogy kérdéseket tegyünk fel, és létre tudjon jönni a feszültség, izgalom. 
 
A rendező azt is elmondta, hogy első önálló nagyjátékfilmje, a 9 mm logikus folytatása eddigi munkásságának. Korábban ugyanis Barman Mourad Bouciffal közösen készített először egy kis-, majd egy nagyjátékfilmet. Közös rövidfilmjük egy drogos fiú története volt, míg a nagyfilm – mellyel díjat is nyertek – a marokkói bevándorlók második generációjának helyzetét elemzi Belgiumban. Az alkotó pedig a 9 mm-ben is (ahogy az eddigiekben) azokról készített filmet, akik a legnehezebb helyzetben vannak, a legsebezhetőbbek a társadalomban. 
 
Kérdésre válaszolva Taylan Barman mesélt arról is, miért telt el ilyen sok idő előző filmje és a mostani között (a 9 mm 2008-as, míg a fent említett, Mourad Bouciffal közös nagyjátékfilmet, a Gibraltáron túlt 2001-ben mutatták be). Ennek legfőbb oka, hogy a filmes három-négy évig írta csak a forgatókönyvet, amit később újra is kellett írnia. 
 
Az alkotóval a nagyközönség március 27-én, pénteken este találkozhatott az Urániában, filmjének 20.15-ös vetítését követően. Habár újabb közönségtalálkozóra sajnos már nincs lehetőségünk, a 9 mm-t még meg tudjuk nézni a Titanicon, ahol március 29-én, 21 órai kezdettel még levetítik egyszer a KINO moziban. 
 
 
 
(est.hu) 
 
 
2009.03.28
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:20
A defektes macska
német film, 2018
18:25
Mission: Impossible II
amerikai akciófilm, 2000
18:50
Kong: Koponya-sziget
amerikai akciófilm, 2017
18:50
Total Recall - Az emlékmás
amerikai sci-fi akciófilm, 1990
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.