Baltasar Kormákur a Titanicon

Április 2-án a Fehér nászéjszaka című film rendezőjével, az idei nemzetközi zsűri elnökével, a tavalyi Hullámtörők-díj nyertesével, Baltasar Kormákur izlandi rendezővel találkozhattak a sajtó képviselői a 16. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon.
Baltasar Kormákur, a 101 Reykjavík, A tenger és az Út a mennyországba direktora tavaly Vérvonal című filmjével megnyerte a Titanic Fesztivál Hullámtörők-díját. Idén a szervezők őt kérték fel az elismerés kiosztásáról döntő zsűri elnökének (társai a zsűriben Enyedi Ildikó rendező és Pohárnok Gergely operatőr). 
 
De az idei mustrára a rendező elhozta Fehér nászéjszaka című filmjét is, amely Csehov Ivanovjának szabad adaptációja. Az Izland (és egész Európa) legészakibb pontján játszódó történet főhőse egy irodalomprofesszor, aki éppen nála 18 évvel fiatalabb volt tanítványát készül feleségül venni, csakhogy a férfi egyáltalán nem biztos érzelmeiben. 
 
Gyötri a bűntudat korábbi házassága miatt (első feleségével való kapcsolata flash-backekben tárul fel), leendő anyósával pedig pénzügyi vitába keveredett. Ennek ellenére a film hangulata egyáltalán nem borongós – nem áll távol tőle az abszurd humor. 
 
A Fehér nászéjszaka sajtóvetítése után Kormákur elmondta, hogy tulajdonképpen talán ez eddigi legvidámabb filmje. Ezelőtt a már említett Vérvonallal jelentkezett, ami egy sötét thriller volt. A legújabb mű forgatásáról a rendező elmesélte, hogy egy érdekes kísérletet folytattak le a kapcsán: ugyanaz a stáb, melynek tagjai a filmben szerepeltek, azzal párhuzamosan színpadon is játszotta az eredeti Csehov-színdarabot, az Ivanovot. 
 
A direktor megemlítette, hogy filmje nemcsak Csehov, hanem Nyikita Mihalkov előtt is tiszteleg, hiszen az orosz rendező korábban már feldolgozta az Ivanovot Etűdök gépzongorára című filmjében. Mihalkovon kívül saját bevallása szerint leginkább Elem Klimov hatott Baltasar Kormákurra, akinek leginkább Jöjj és lásd! című munkáját szereti. Példaképeként említette ezenkívül Milos Formant, Peter Weirt és Ang Lee-t. 
 
Kérdésre válaszolva Kormákur elmondta azt is, hogy a magyar filmek közül főleg Szabó István munkáit ismeri, akitől először csak a nemzetközileg ismertebb filmeket látta (Találkozás Vénusszal, Csodálatos Júlia), de később egy retrospektív vetítés keretében volt szerencséje korábbi alkotásait is megtekinteni. 
 
A Fehér nászéjszakát a Titanic Fesztiválon április 5-én, 21 órakor vetítik utoljára a KINO moziban.
 
 
 
(est.hu) 
 
 
2009.04.03
|


Film premierek

Keresés

amerikai thriller, 102 perc, 2018

Johnny English újra lecsap

amerikai-angol-francia akcióvígjáték, 88 perc, 2018

Briliáns válás

belga-francia vígjáték, 95 perc, 2018
Játék
„Hol legitimek a megéléseink? Egy csomó érzés, állapot egyszerűen illegál, nem szabad. A művészet alibi. A művészet oltárán szabad olyat tenni, amit az életben nem minden esetben. Ezért a művészet játék, alibi a szabadságra.” (Hód Adrienn).
Filmek a TV-ben
H
17
K
18
Sze
19
Cs
20
18:15
Hős6os
amerikai animációs vígjáték, 2014
18:15
18:15
Város a pokol szélén 2.
kanadai katasztrófafilm, 2003
18:30
A hallgatag bunyós
amerikai romantikus filmdráma, 1988
18:30
Képviselő úr
magyar tévéjáték, 1979
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.