Balfék körzet

Los hombres de Paco, spanyol vígjátéksorozat, 2005
AXN, vasárnap 0h, AXN CRIME, hétköznap, 23.45

Lássuk be, a rendőrök ugyanolyan emberek, mint mi: van magánéletük, egészségügyi problémájuk, akadnak bőven gyengéik, előítéleteik, többnyire rosszul öltözködnek, pontatlanul fogalmaznak, és csak azokat az ügyeket oldják meg, ahol kézenfekvő bizonyítékok vannak – lásd a spanyol kollégákat.
A Balfék körzet üdítő színfolt abban a tévés kínálatban, ahol minden zsaru tévedhetetlen, méregdrága öltönyt hord, és még drágább napszemüvegét igazgatva tudományos érdekességeket sorol kapásból, és a legdögösebb ügyésznőket tolja. Paco emberei - ez volna az eredeti cím - nem a szakma talán nem is létező krémjét képviselik, hanem igen közel járnak a balfácán, illetve lúzer kategóriához, ám szerencsére kedves, szerethető fickók.
 
A középpontban három, kissé szerencsétlen, erősen ügyetlen, de majdnem talpig becsületes rendőr, Paco, Lucas és Mariano áll. És aki a munkájában nem állja meg a helyét, arról jogosan feltételezhetjük, hogy a magánéletében is akadnak problémái, így nem véletlen, hogy a történet jelentős részében például Paco Miranda, a csoport főnökének családja is szerepel - természetesen főleg a hölgyek, vagyis az anyuka, a feleség és a nagylány, egyszerre kínos és vicces helyzeteket előidézve. 
 
A Torrente, a törvény kétbalkeze óta tudjuk, hogy a spanyol rendőrfilmek nem mentesek a fekete öniróniától, sőt a mundér becsülete a filmeseket aligha kötelezi, ami talán a több évtizedes Franco-diktatúrával is magyarázható. És bár nincsenek itt nagy sztárok vagy csillogó technika, vagy óriási promóció, a sorozat meglepő siker lett - nyilván sokan unhatják a véresen komoly és meglehetősen kegyetlen részletekben tobzódó helyszínelős szériákat -, nemcsak odahaza, hanem külföldön is. Itt nem kenik-vágják a szakmát jéghideg profik, hanem az óriási balfékek maguk generálják a bajt: bizonyítékokat tesznek tönkre, segélykéréseket ignorálnak, és még sorolhatnánk, de mint tudjuk, a szerencse a hülyéknek kedvez, főleg, ha azok spanyolok. 
 
Tudtad? 
 
Vine Politia! néven indult el a román Balfék körzet a licencjogokat megvásároló ProTV műsorán, és nemsokára startol a lengyel verzió is. 
 
Talán még a spanyolok sem voltak teljesen felkészülve a sorozat humorára, mert az első évad csak átlagos nézettséget produkált, és a műsor közel került a kasszához, a második és harmadik évad azonban osztatlan siker. 
 
(EST.TV Magazin)
 
2009.04.03
|
(13 kép)


Filmek a TV-ben
18:20
A defektes macska
német film, 2018
18:25
Mission: Impossible II
amerikai akciófilm, 2000
18:50
Kong: Koponya-sziget
amerikai akciófilm, 2017
18:50
Total Recall - Az emlékmás
amerikai sci-fi akciófilm, 1990
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
14:00
A mélység
II. évad, 5. rész: Kenji szörnye
14:00
Tanuljunk Timmy-vel!
I. évad, 8. rész
14:00
Mr. Bean
2002, I. évad, 91. rész: Kemping
14:00
Rolie Polie Olie
amerikai animációs sorozat, 61. rész
14:05
Buckó
német animációs filmsorozat, Grubi-woogie, 2013
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.