Kedvenc helyek

Junkies: Degeneráció

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (17)
(Edge Records)

Mióta Barbaró Attila gitáros, Riki Church basszista és Szekeres András énekes 1994-ben egymásra találtak (lásd interjúnkat!), a Junkies kétévente rendre szállította az új albumokat (Káros az egészségre – 1995, Nihil – 1997, Tabu – 1999, SX7 – 2001, Hat – 2003, Szép új világ – 2005). Ez a sorminta azóta ugyan megtört (a frontember közben Stereomilk projektjével, míg a gitáros a Zorall-lal készített lemezeket, a basszusgitárossal közös RamonesMania-koncertek egyikén pedig magát Tommy Ramone-t is vendégül látták!), de a 15. évfordulóra a Junkies a hosszú pályafutáshoz minden szempontból méltó új albummal lepte meg rajongóit – így 2009. április 11-én a jubileumi PeCsa-koncert egyben lemezbemutatóként is szolgál.
A Junkies tagjai foglalkoztatott zenészek, több különféle formációban is felbukkant a nevük az elmúlt időszakban, továbbá 2006-ban bevett új dobosuknak, Schvéger Zoltánnak is volt egy súlyos lábsérülése, no meg időközben kiadót is váltottak – talán ezért is kellett három és fél évet várni a zenekar új sorlemezére. A hosszú kihagyás ugyanakkor elegendő időt biztosított az új dalok megfelelő kidolgozására és rögzítésére – igaz, miután azok pontosan ugyanazokra a sémákra épülnek, mint az előző albumok számai, valószínűleg sokat nem kellett bíbelődni elkészítésükkel. És akkor el is értünk a lemezen hallható 13 szerzeményhez, amelyek pontosan azt adják, amit a Junkies közönsége elvár: laza, dallamos punk-rock számokat, plusz a korábbi időket időzve egy-két keményebb szerzeményt, és persze pár (jelen esetben másfél) líraibb dalt is. 
 
Egy valamit is érő punk-rock lemez esetében elengedhetetlen feltétel a lendületes kezdés, és ennek a kritériumnak a Degeneráció album is megfelel: a Teljes gáz tempós, feszes, slágeres nyitány, bár sajnos a szöveg és a prozódia itt nincs a megszokott Junkies-nívón. A szintén a szokásos panelekre (pár akkord, dallamos ének, középtájon szóló) épülő és hasonlóan húzós folytatást biztosító Csatornapatkány azonban már kiköszörüli ezt a csorbát – nem véletlen, hogy a zenekar pont ezt választotta visszatérő dalnak és videoklipnek 2008 nyarán. A szintén erősen társadalomkritikus címadó számban, a Degenerációban is marad még a magas hőfok, majd átkötésként a lemez második harmada előtt jön a „kötelező” lassulás (az Ezt érezni kell akár a Stereomilk repertoárjába is beférne), hogy aztán A drog az rossz című ironikus szerzeménnyel máris visszatérjen az igazi rock'n'roll. Az Alagút akusztikus, egy szál gitáros kezdés után váratlan váltással gyorsul be, majd a punk-rock zsánert továbbvivő két dal, a blőd Apám egy japán és a jóval szellemesebb Telefon után a Nem szeretlek és a Civilizáció foglya már egy középtempós blokkot nyit meg, végül pedig a másik klipdal, a magyar MTV azonos című műsorából ismert Rockandrollból ötös zárja a lemezt. 
 
Barbaró Attiláék ezúttal is teljesítették küldetésüket: kitermeltek néhány olyan slágerdalt, amit még évek múlva is szívesen énekelnek együtt a zenekarral a rajongók, és miután néhány szépséghiba ellenére a „töltelékszámok” nagy része is simán hozza a megszokott színvonalat, a Degeneráció esetében egy jól összerakott, tipikus Junkies-lemezről beszélhetünk. 
Bokor Péter
2009.04.10
|


Játék
Hajóra száll a Jetlag legénysége, hogy a védjegyükévé vált lírikus elektropoppal rezgessék meg az A38 imbolygó deszkáit.
Emese Kiss// Weronika Gesicka (Budapest FotóFesztivál) #art #pestiest http://est.hu/cikk/133882/budapest_fotofesztival_negyedszer
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.