Che - Az argentin

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (13)
Mielőtt arcképe polók millióin vált volna a globalizált fogyasztói társadalom divatcikkévé, Che Guevara trópusi bozóttúrákon öregbítette hírnevét.
 Steven Soderbergh változatos életművéből, amely a sztárparádés sikerfilmektől (Ocean’s-trilógia) a merész kísérletezésig terjed (szex, hazugság, videó), leginkább a Traffic - Latin-Amerikával, nyomorral és fegyverekkel teli - világa emlékeztet legújabb monstre vállalkozására, amely két darab két órát meghaladó hosszúságú filmben regéli el Ernesto „Che” Guevara történetét. Míg a második rész az elbukott bolíviai kísérletet követi nyomon, a most bemutatott első rész a győzelemmel végződő kubai akcióról szól, amelynek során Fidel Castro irányítása alatt, de önálló katonai egységet vezetve sikerült megdöntenie az Egyesült Államok érdekeit kiszolgáló Battista-rezsimet.
 
Soderbergh spanyol nyelven beszélő produkciója nem kínál látványos történelmi freskót, sem átfogó karakterrajzot az emberről - akiért lehet rajongani, mert karizmatikus vezér volt, és lehet utálni, mert ugyanakkor kíméletlen hóhér is volt. A Guevara naplójegyzetei nyomán írt filmben a kubai hadjárat eseményei hétköznapi hitelességgel és egyhangúsággal elevenednek meg, ahol minden akciójelenetre jut egy parasztdráma plusz húsz perc halk dzsungeljárás. A címszerepben Benicio del Toro hasonlóképp nem politikai agitációt folytat, hanem egy olyan emberi tartást jelenít meg, amely valami mély belső meggyőződésre támaszkodva képes végignyomni a forradalmat a szigetországon legyőzve a szembenálló túlerőt és saját embereinek korlátoltságát. 
 
nelson
2009.05.28
|
Che: Part One
amerikai filmdráma, 126 perc, 2008
Soderbergh kétrészes eposzának első fele Fidel Castro harcostársának a kubai forradalom alatti harcát beszéli el, a megpróbáltatásoktól a megdicsőülésig.
Forgalmazza: Fórum Hungary
Bemutató: 2009. június 4.
(9 kép)


Film premierek

Rambo V. – Utolsó vér

amerikai akciófilm, 89 perc, 2019

Folyékony arany

magyar dokumentumfilm, 77 perc, 2019

Az Aranypinty

amerikai filmdráma, 149 perc, 2019

Ad Astra – Út a csillagokba

amerikai-brazil sci-fi, 122 perc, 2019

János vitéz

magyar animációs film, 70 perc, 1973
Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Filmek a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
Cs
19
18:10
18:15
Fivérek
holland film, 2017
18:20
Sirály
amerikai vígjáték, 2018
18:20
Ed Wood
amerikai életrajzi film, 1994
18:30
Bad Boys - Mire jók a rosszfiúk?
amerikai akcióvígjáték, 1995
Mától a mozikban az Ad Astra, ennek apropóján exkluzív interjunk a Pesti Estben és az est.hu-n. Link bióban, kedvcsináló sztoriban! #bradpitt #adastramovie #bradpittinterju
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.