Citromfa

est.hu:
8/10
|
olvasói
6/10 (7)
Amikor az izraeli védelmi miniszter az egyszerű palesztin asszony, Salma közvetlen szomszédságába költözik, a nőnek meg kell védenie - a citromfáit.
A miniszter biztonsági különítménye ugyanis úgy gondolja, palesztin terroristák bújhatnak el Salma buja citromligetének lombjai közt, ezért le akarják tarolni az egész területet, pedig az asszonynak ez jelenti egyedüli megélhetését, az érzelmi értékről nem is beszélve. Salma tehát jogi küzdelembe kezd: felkeres egy fiatal ügyvédet, akivel beadványokat írnak, tárgyalásokra járnak a - nyilván önmaguknál sokkal többet jelentő - citromfák érdekében. Fáradozásaik leginkább Dávid és Góliát küzdelmére emlékeztetnek, a sajtó azonban felkapja az ügyet... 
 
Eran Riklis filmje evidens módon rejti magában a didaxis csapdáját, hiszen mi mást is szimbolizálhatna a palesztin kisember küzdelme az izraeli politikus ellen, mint az egész palesztin nép függetlenségi törekvését elnyomóival szemben? A Citromfának mégis sikerül elkerülnie ezt a csapdát, aminek érdekében több eszközt is bevet. Kapunk egy-egy kulcsfontosságú érzelmi szálat mindkét oldalon (Salma és ügyvédje közt alakul valami, miközben a miniszterfeleség kezd elhidegülni urától), mely biztosít minket arról, hogy itt nem jelképek, hanem érző emberek csatáznak. A film legnagyobb erénye mégis az a kisrealizmus, amely a nagy csata mellett ugyanakkora súlyt helyez a hétköznapi rezdülésekre is: arra, ahogy Salma befőttet készít a leszüretelt citromokból, vagy ahogy belobban a meggyújtott gázláng a tűzhelyen. 
 
fürkész
2009.05.12
|
Etz Limon
francia-izraeli-német filmdráma, 106 perc, 2008
Az izraeli védelmi miniszter harca a szomszéd palesztin asszonnyal, aki nem hajlandó állambiztonsági okokból kivágni citromfaligetét. Messze még a megbékélés.
Rendező:

Eran Riklis

Forgalmazza: Szuez Film
Bemutató: 2009. május 21.
(10 kép)


Film premierek

Judy

angol életrajzi dráma, 118 perc, 2019

Bad Boys: Mindörökké rosszfiúk

amerikai akcióvígjáték, 123 perc, 2020

Amanda

francia filmdráma, 107 perc, 2018

A bőrömben

angol filmdráma, 101 perc, 2018

Dolittle

amerikai családi film, 106 perc, 2020
Játék
A tavalyi nagy siker után a Budapest Varieté idén a Káprázat és Humor című új műsorával jelentkezik.
Filmek a TV-ben
18:25
Sherlock Holmes
amerikai-német akciófilm, 2009
18:25
Lajkó - Cigány az űrben
magyar vígjáték, 2018
18:40
Látomás
japán romantikus film, 2018
18:50
Charlie angyalai: Teljes gázzal
amerikai akcióvígjáték, 2003
18:50
Majdnem tökéletes lány
amerikai vígjáték, 2012
Külföldi kiállításkörtképünk egyik izgalmas állomása: Tokióban magyar klasszikusok : többek közt Munkácsy, Rippl-Rónai, Szinyei és Csontváry is a Treasures from Budapest című kiállításon. #szinyei #szinyeimersepal #lilaruhasno #kiallitas #tokio #treasuresfrombudapest
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.