Kedvenc helyek

Ben Myers: Green Day – Amerikai idióták és az új punkrobbanás

A Silenos kiadó a Manu Chao-könyv után másodikként egy Green Day-biográfiát jelentetett meg, mely – amint azt címe is jelzi – Billie Joe Armstrongék története mellett a kilencvenes évek tegerentúli punkhullámát is a középpontjába helyezi, és időrendben eljut egészen a zenekar legutóbbi stúdiólemezéig, a 2004-es American Idiotig (az annak turnéját dokumentáló Bullet In A Bible koncertkiadványról és a Foxboro Hot Tubs hobbiprojekt Stop Drop And Roll!!! albumáról tehát már nem esik szó benne). A punkrajongóból lett újságíró, Ben Myers személyes sztorikkal megtűzdelt munkája eszményi bemelegítésként szolgálhat, amíg a 2009. május közepén megjelenő új Green Day-nagylemezre, a 21st Century Breakdownra várunk.
Az 1976-os születésű brit Ben Myers – aki szabadúszóként számos nagynevű zenei szaklapnak (Melody Maker, MOJO, Kerrang, Q) dolgozott az évek során, valamint íróként, költőként és a brutalista irodalmi mozgalom egyik alapítójaként is letette már névjegyét – a punk életstílus és a Green Day elkötelezett híveként írta meg a zenekar történetét. Szóba kerül a tagok gyerekkora, a San Francisco-öböl környékének színtere, a Gilman nevű klub punkfészkéből kiinduló zenekarok alkotta közösség kialakulása, majd a Green Day befutása az 1994-es Dookie sikeralbummal – mindehhez körítéseként természetesen megkapjuk a kilencvenes évek elején a Nirvana által elindított alternatív áttörés poptörténeti gyorstalpalóját is. A soron következő lemezek (Insomniac – 1995, Nimrod – 1997, Warning – 2000) időszakának tárgyalása közben nagy hangsúlyt kap az irányzat kommercializálódása és teljes kiárusítása, a Green Day és az Offspring sikerének farvizén beáramló új zenei rémálomtrend (Blink 182, The Good Charlotte, Avril Lavigne stb.) bírálata, ami aztán politikai helyzetjelentésbe torkollik a Bush-korszakról – pontosabban az első néhány évéről, ami persze így is elégséges mennyiségű muníciót szolgáltatott a Green Day legnagyobb opuszához, az American Idiot albumhoz. 
 
Az információs forrásokat a legfajsúlyosabb lapokban megjelent anyagok mellett a szerző által készített interjúk jelentik, miközben az újságíróként is igazi rajongónak megmaradó Myers számos személyes sztorija is átszövi a – már magában is meglehetősen sűrű – Green Day-biográfiát, de ez a személyes hangvétel nem ront rajta, sőt inkább a könyv javára válik. 
 
 
Silenos Könyvkiadó, 224 oldal, 3200 Ft 
Katona Eszter
2009.05.06
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.