Kedvenc helyek

U2: Magnificent

est.hu:
8/10
|
olvasói
6/10 (37)
(Island / Universal)

A U2 szokás szerint egy tempós rockszámmal harangozza be albumait, majd egy lassabb, himnikusabb, atmoszférikusabb kompozíciót választ második kislemezdalnak. Így volt ez a 2000-es All That You Can`t Leave Behind album esetében, mikor a Beautiful Day-t a Stuck In A Moment You Can't Get Out Of követte, és a 2004-es How To Dismantle An Atomic Bomb esetében is, mikor a Vertigo után a Sometimes You Can`t Make It On Your Own következett. Az aktuális No Line On The Horizon albumnál azonban némiképp más a helyzet: a Get On Your Boots után a Magnificent tényleg atmoszférikusabb és himnikusabb, de lassúnak nem nevezhető.
Míg a Get On Your Boots funkos dance-rockja kakukktojásként kirítt az új albumról, addig a Magnificent tökéletesen jellemző rá: a két veterán producertársat, Brian Enót és Daniel Lanois-t is zeneszerzőtársként is bevonó dal leginkább az 1984-es The Unforgettable Fire vagy az 1987-es The Joshua Tree-ről a Where The Streets Have No Name világát idézi gazdag textúrájával, felemelő harmóniáival és lüktetésével. A himnikussághoz a Bono – The Edge-dzsel közösen jegyzett – szövege is hozzájárul: mint a cím is utal rá, a dal egyik fő ihletője a Magnificat (Szűz Mária éneke, hálaimája Lukács evangéliumából), mely már zeneszerzők és zeneművek seregét inspirálta (Bono konkrétan a Bach-féle változatot említi egy interjúban), de közben a szerelemről (vagy bármilyen szeretetről) és egy énekes (vagy bármilyen művész) küldetéséről is szól, és szólhat bárkihez. Istenhez, szülőhöz, múzsához, szeretőhöz, vagy akár a rajongókhoz is. 
 
A Magnificent eredeti munkacíme – persze még mielőtt a szöveg megszületett volna – French Disco volt, így stílszerű, hogy dal maxiján megtaláljuk azt a remixet, melyet a francia elektro-diszkó fényes óriás kereszt áldást osztó sikerduója, a Justice (, A Cross The Universe) készített a U2-nak a Get On Your Bootsból, könnyed zongorahangokkal, csettintgetős ritmikával és a klasszikus diszkókorszakból előteremtett sorvégi vonósdíszítésekkel.
 
A hozzánk is eljutott CD-maxira az albumverziójánál egy perccel rövidebbre vágott Magnificent (Edit) és a Get On Your Boots (Justice Remix) mellé egy egészen friss élő felvétel is került: a 2009 március 11-én adott titkos bostoni színházkoncertről a Vertigo, melyet az elköszönő Bono a nyári turnén való viszontlátás ígéretével zár (a vinyl kislemez és a CD-single bónuszdala az ugyanezen a koncerten rögzített Breathe).
Déri Zsolt
2009.05.25
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma meg holnap látogatható még a World Press Photo kiállítás. Nézzetek meg mindent a világról! #worldpressphoto2019 #kiallitas #foto #fotokiallitas #kiallitasajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.