Kedvenc helyek

Bankrupt: Razor Wires And Neon Lights

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (5)
(PiaRRecords)

A Bankrupt, úgy tűnik, az új idők szavaira hallgat: a budapesti punk-rock trió látszólag szakított a „nagylemezek” készítésével, inkább kisebb adagokban jelenteti meg új számait. A 2000-es Listen és a 2004-es Bad Hair Day után a zenekar eddigi utolsó albuma, a Shorter Than Danny DeVito 2006-ban jelent meg, és azóta csak EP-ken érkeztek a friss szerzemények: 2008-ban egy ötszámos (Rocket To Riot City), 2009 májusában pedig egy hatszámos anyag.
A 2008-as Rocket To Riot City recenziójában azt írtuk, hogy a Bankrupt eljutott saját kategóriájában arra a szintre, ahonnan magasabbra lépni már nem nagyon lehet: a zenekar mindent kihozott magából, amit a dallamos punk-rock műfaji kötöttségei megengednek. Az új hatszámos EP valóban nem tudja űberelni elődjét, de ami jó hír: nem is marad el tőle minőségben! Vagyis a nyolc éve változatlan felállásban zenélő trió (a basszusgitáros-énekes Rocco, a gitáros-vokalista William és a dobos Kicsi) tartani tudta az igen magas színvonalat, és ezúttal is megpróbált a lehető legszínesebb, legváltozatosabb repertoárral előállni. 
 
A dallamos punk-rock hazai mestereinek új anyaga a válság lemeze: a Wave Of Bankruptcy punk’n’rollja a ránk köszöntött gazdasági csődöt énekli meg, az Agony Bay című punkabilly pedig a hazai kilátástalanságot boncolgatja. És ezzel a pesszimista hangulatnak még nincs vége (mármint a szövegekben, merthogy a kétperces reszelések során a Bankruptra jellemző lendület egy pillanatra sem törik meg), az európai megosztottságról szóló Parallel Worlds és a 2008-as karácsonyt megkeserítő vasutassztrájknak emléket állító Lonesome Train is a punk vehemens harcosságával mond kritikát. A No Surrender a romantikus punk éthoszt, az állhatatosságot – és egyben a Bankrupt kitartását – énekli meg, a lemezt záró hatodik szám pedig régi ismerős: az Independent Girl a kilenc évvel ezelőtti Listen című debütáló albumon is szerepelt már, most némi változtatással ismét felvette a zenekar („Menjünk vissza 2000-be, amikor még fényesnek tűnt a jövő, fiatalok voltunk és lányokról írtunk dalokat” – írja a zenekar honlapján Rocco). 
 
A Razor Wires And Neon Lights egy 12 perces energiabomba – egy óra alatt akár ötször is meghallgatható, és ekkora dózisban sem válik unalmassá. 
Bokor Péter
2009.05.31
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.