Otthonunk

Home, 2009, 114 perc, Fórum Home Entertainment (12)
est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (8)
Home
francia dokumentumfilm, 108 perc, 2009
Képköltemény bolygónkról a Földünk a magasból című könyv alkotójától. Utazás 50 országon keresztül csodák és aggodalmak közepette.
Bemutató: 2009. június 4.
Az Otthonunk abban különbözik az utóbbi időben elszaporodott, madártávlatból fényképezett természetfilmektől (A kék mélység, A Föld), hogy ez a mű a nagyszerű fotóművész, Yann Arthus-Bertrand rendezői bemutatkozása.
Arthus-Bertrand-nak olyan albumai jelentek meg hazánkban is, mint a 365 nap - Életképek Földünkről, de az ő nevéhez fűződik a Földünk a magasból című fotókiállítás is. A művész filmjéből is ugyanazok a csodálatos és sokkoló képek köszönnek vissza, mint fotóiról. Tematikus egymásutánban látjuk a Föld őstörténetének nyomait, majd az ősi és a modern városokat, a civilizáció képeit, a vizeket, óceánokat, az erdőket, majd a sarkvidéket, miközben borongós jóslásokat hallhatunk a klímaváltozás veszélyeiről. 
 
A rendező célja mindezzel felrázni a nézőt és fontos környezetvédelmi lépések megtételére ösztönözni (vagy legalábbis hatni a gondolkodására). Ennek érdekében az alkotó nem riad vissza a nyers didaxistól sem, tudálékos természetfilmjében pedig feldolgozhatatlan mennyiségben ontja az adatokat a közönségre. Pedig az Otthonunk lehetett volna költői képköltemény, hiszen Arthus-Bertrand festmény szépségű képeinek ereje, a formák és színek csodálatos gazdagsága is megtette volna a kellő hatást. Habár a magyar verzió narrátora, Novák Péter remekül oldja meg feladatát, ez a film igazából mindenféle kommentár nélkül lenne az igazi. 
 
Kiadás: Az Otthonunk világszerte több mint 50 országban egyszerre debütált június 5-én, a Környezetvédelmi Világnapon (a szerencsésebb helyeken nemcsak DVD-n, hanem a mozikban is), és számtalan környezetvédelmi rendezvény kapcsolódott hozzá. A DVD-kiadás hangja angol DD 5.1-es és sztereó, magyar DD 5.1-es, a felirat magyar. Az egyetlen extra a film előzetese. 
 
fürkész
2009.06.09
|

Kapcsolódó cikkekFilm premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
Cs
9
18:05
Lány a tenger fenekén
német romantikus film, 2011
18:25
Trükkös öregfiúk
francia vígjáték, 2018
18:30
Hidalgo - A tűz óceánja
amerikai kalandfilm, 2004
18:35
Szombat esti láz
amerikai musical, 1977
18:40
Vad Kunság - A Puszta rejtett élete
magyar ismeretterjesztő film, 2015
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.