Hullócsillag

Factory Girl, 2006, 87 perc, Fórum Home Entertainment (16)
est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (4)
Factory Girl
amerikai filmdráma, 89 perc, 2006
A szerelem határai című Dylan Thomas-szerelmes film előtt a főként pletykalapokból ismert Sienna Miller szintén egy életrajzi műben bizonyíthatta be, hogy több mint sztár(ocska): színésznő.
Miller már csak azért is volt jó választás a szerepre, mert a Hullócsillag főhősnőjéhez hasonlóan ő is divatikon. Edie Sedgwick a maga korában ugyanúgy a magazinok címlapján pózolt, és tinilányok sokasága próbálta utánozni stílusát. Az előkelő, gazdag családból származó nő azonban elsősorban mint Andy Warhol múzsája lett máig is ismert. A Marilyn Monroe-szitanyomatok mellett filmezéssel is foglalkozó művész legendás alkotóműhelyének, a Silver Factorynak volt a tagja, Warhol több filmjében (Vinyl, ****) is szerepelt. 
 
Habár a Hullócsillagnak határozott erőssége Miller és a Warholt játszó Guy Pearce alakítása, George Hickenlooper filmje nem annyira a figurák mélységét tárja fel, hanem a kort, a (pop)kulturát és a miliőt adja vissza, mintha csak modern művészeti gyorstalpaló vagy mozgóképes panoptikum lenne. Ennek során inkább csak be-bevillannak a történések, de az alkotók semmit sem dolgoznak ki igazán (a legkifejtettebb – és egyben a legszebb – rész az Edie Bob Dylanhez fűződő kapcsolatát megjelenítő vonal). 
 
A mű emlékeztet a szintén Warhol vonzáskörébe tartozó Jean Michel Basquiat-életrajzi filmre, A graffiti királyára – egyik képi megoldása (a vizuális effekttel befestett ég a rohanó felhőkkel) is onnan való. Rövidke másfél órájával azonban a Hullócsillag érzékeny portré helyett csak tanmese az álságos, az embereket kifacsaró művészvilágról, esettanulmány a művészet (vagy még inkább a művész) pusztító, züllesztő hatalmáról. 
 
Kiadás: Magyar és angol surround hang, magyar felirat. Extra egy darab sem. 
fürkész
2009.07.06
|
(9 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:20
Az elnök végveszélyben
amerikai akciófilm, 2013
18:35
Egy veszedelmes elme vallomásai
amerikai filmdráma, 2002
18:40
Deep Impact
amerikai akciófilm, 1998
18:45
Halálos fegyver 3.
amerikai akcióvígjáték, 1992
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.