Hullócsillag

Factory Girl, 2006, 87 perc, Fórum Home Entertainment (16)
est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (4)
Factory Girl
amerikai filmdráma, 89 perc, 2006
A szerelem határai című Dylan Thomas-szerelmes film előtt a főként pletykalapokból ismert Sienna Miller szintén egy életrajzi műben bizonyíthatta be, hogy több mint sztár(ocska): színésznő.
Miller már csak azért is volt jó választás a szerepre, mert a Hullócsillag főhősnőjéhez hasonlóan ő is divatikon. Edie Sedgwick a maga korában ugyanúgy a magazinok címlapján pózolt, és tinilányok sokasága próbálta utánozni stílusát. Az előkelő, gazdag családból származó nő azonban elsősorban mint Andy Warhol múzsája lett máig is ismert. A Marilyn Monroe-szitanyomatok mellett filmezéssel is foglalkozó művész legendás alkotóműhelyének, a Silver Factorynak volt a tagja, Warhol több filmjében (Vinyl, ****) is szerepelt. 
 
Habár a Hullócsillagnak határozott erőssége Miller és a Warholt játszó Guy Pearce alakítása, George Hickenlooper filmje nem annyira a figurák mélységét tárja fel, hanem a kort, a (pop)kulturát és a miliőt adja vissza, mintha csak modern művészeti gyorstalpaló vagy mozgóképes panoptikum lenne. Ennek során inkább csak be-bevillannak a történések, de az alkotók semmit sem dolgoznak ki igazán (a legkifejtettebb – és egyben a legszebb – rész az Edie Bob Dylanhez fűződő kapcsolatát megjelenítő vonal). 
 
A mű emlékeztet a szintén Warhol vonzáskörébe tartozó Jean Michel Basquiat-életrajzi filmre, A graffiti királyára – egyik képi megoldása (a vizuális effekttel befestett ég a rohanó felhőkkel) is onnan való. Rövidke másfél órájával azonban a Hullócsillag érzékeny portré helyett csak tanmese az álságos, az embereket kifacsaró művészvilágról, esettanulmány a művészet (vagy még inkább a művész) pusztító, züllesztő hatalmáról. 
 
Kiadás: Magyar és angol surround hang, magyar felirat. Extra egy darab sem. 
fürkész
2009.07.06
|
(9 kép)


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
A szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáival találkozhatunk a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán
Filmek a TV-ben
18:10
Viszlát, Christopher Robin
angol életrajzi film, 2017
18:10
Ízlésficam
amerikai vígjáték, 2006
18:20
Út a Marsra
mexikói kalandfilm, 2017 (feliratos)
18:35
Thelma
norvég horror, 2017
18:45
Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi
amerikai akciófilm, 2001
JÁTÉK!!! Ma kerül ki a lelőhelyekre a legújabb Pesti Est. Fotózkodj vele bárhol a városban, használd a #pestiestles hashtaget, és mi tuti megajándékozunk egy pesti program belépővel! . . . #jatek #nyeremenyjatek #játék #posztolj #szelfizzpestiesttel
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.