Szécsi Noémi: Utolsó kentaur

Szécsi Noémi a rendszerváltás utáni nemzedék világába kalauzol minket. Regénye segítségével bepillantást nyerünk a fiatalok mindennapjaiba és képet kapunk a politikához, valláshoz, kultúrához, szerelemhez, barátsághoz való viszonyulásáról.
Három fiú és egy lány, anarchista fedőnevek és sötét kapucnik oltalmazó védelme mögé rejtőzve rója két keréken Budapest utcáit. Szinte beszippantja őket a nagyváros forgataga. Nyeregben érzik magukat; politizálnak, lázadnak, igazságot szolgáltatnak. Szeretnek és gyűlölnek, rajongnak és irigykednek. Túlélésre játszanak; saját eszközeikkel, fegyvereikkel harcolnak. Harcolnak egy jobb holnapért, egy szebb jövőért a maguk egyszerűen kicsinyes módján. Látszólag igyekezetük hiábavaló, küzdelmük eredménytelen. Vagy talán mégsem?
 
És amíg a négy főhős a farkastörvények uralta mindennapokkal dacol, addig mi képzeletbeli biciklinkre pattanva száguldunk a nyomukban a sorok között megelevenedő Budapest belvárosában. BKV ellenőrök a villamoson, hajléktalanok az aluljáróban, piros műbőr üléses gyorsétterem az Oktogonon, 4-es Metró előkészületeinek „romjai”, a Ráday utca kávézói. Minden ismerős, közös, szívünknek kedves. Eszünkbe jutnak Ábel szavai, azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.  

Ulpius-ház Könyvkiadó, 288 o., 2999 Ft
RllP
2009.07.15
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.