Lisztet nem megtalálni, hanem elkerülni nehéz – interjú Bogányi Gergely zongoraművésszel

Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész augusztus 23-i koncertje nyitja meg az idei Esztergomi Liszt Hetet. A művésszel ebből az alkalomból készítettünk interjút.
- Miben látja Liszt Ferenc különlegességét? 
 
- Nem kell, hogy egy zeneszerző nagyon különleges legyen, elég, ha ő a legjobb. A zene történelme alatt nem született tíznél több olyan nagyságú zeneszerző, mint Liszt Ferenc.  
 
- Hogyan talált rá Lisztre? 
 
- Lisztet nem megtalálni, hanem elkerülni művészet. 
 
- Mit üzen Liszt a mai fiatalok számára, miért hallgassunk ma Lisztet? 
 
- Nem csak a fiataloknak, nem csak ma, hanem azóta, hogy Liszt megírta műveit, azok mindenkihez szólnak. A kérdés az, hogy ki az, aki ezeket a zeneszerzői csúcs-teljesítményeket képes befogadni. Úgy gondolom, hogy Liszt zenéjéhez a hallgatónak fel kell nőnie.  
Tipikus modern, rossz-irányú szemlélet, hogy a média, a nagyközönség szenzációt akar minden produkció mögé látni, ám ha ez nincs, akkor már nem is érdekes a koncert maga. Ezzel ellentétben én úgy gondolom, hogy az a jó, ha a darabok önmagukban érvényesülnek. 
 
- Zongora-technikailag mit jelent az Ön számára Liszt műveiből felkészülni? 
 
- Én már régen rájöttem arra, hogy nem szabad különválasztani a technikai nehézségeket a zenei céltól. Lisztnek nem voltak technikai korlátai. Nem tudta, mi az, hogy nehéz, és egy zongoraművész számára is az a cél, hogy számára ne legyenek ilyen materiális nehézségek.  
 
- Augusztus 23-án az Esztergomi Bazilikában Liszt Harmonies poétiques et religieuses ciklusát játssza. Miért ezt a darabot választotta? 
 
- A mai napig nem értjük, csakúgy, ahogy Bach esetében sem, hogy egy emberi élet alatt hogyan lehet ennyi zseniális művet írni. A bőség zavara áll fenn tehát Lisztnél, szebbnél szebb, jobbnál jobb műveket komponált, amelyekkel a legkiemelkedőbb szellemi magasságokba emel fel minket.  
Ezt a zongora-ciklust igazából azért választottam, mert valódi egyházzenei műsor, ami gyönyörűen illik az Esztergomi Bazilika falai közé, és az Esztergomi Liszt Hét műsorába. 
Úgy gondolom, hogy ezek a művek leginkább azoknak szólnak, akik Liszt zenéje miatt szeretnének eljönni a koncertre. Ez a műsor nem akar magamutogató lenni, nem akarja ráerőltetni magát senkire. Nem szeretem, ha azt mondják, különlegességet játszom, mert úgy gondolom, hogy a zene maga különleges. A mostani zongora-ciklus hangulata is egyedi, mivel ez egy hosszú műsor, és a ciklus minden egyes darabjáról szöveges ismertető is készül. 
 
- Mit gondol az Esztergomi Liszt Hét eseményeiről? 
 
- Minden Liszt Ferenc nevéhez kapcsolható esemény, ünnep fontos, mert megteremti a lehetőséget, hogy a mester, így, egy évszázad múltával is jelen legyen a zenét szerető emberek életében. Ezért különleges és fontos esemény az Esztergomi Liszt Hét is. 
2009.08.17
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.