Jégkorszak 3.: még egy rekord

Átlépte a 600 millió dolláros bevételi határt a Jégkorszak 3. – A dínók hajnala című 3D-s animációs film külföldi eredményei alapján – hozta nyilvánosságra a Los Angeles Times.
Ez a legmagasabb bevétel, amit animációs film valaha is teljesített az Egyesült Államokon és Kanadán kívül. Sőt a lap információi szerint több piacon a Jégkorszak 3. lett a legjobban jövedelmező film is az 1997-es Titanic bemutatása óta. 
 
Az animációs film (anyagi) sikeréhez szakértők szerint egyébként nagyban hozzájárul az a tény, hogy bevételének 40 százaléka abból az árkülönbségből származik, amit a nézők a 3D-s moziélmény kedvéért fizetnek a hagyományos mozijegyek árához képest. Más hozzáértők pedig úgy gondolják, az is nagyban fokozza a film népszerűségét, hogy sok országban (ahogy például hazánkban is) közkedvelt helyi sztárok szinkronizálták a művet (a magyar verzióban Sid, a lajhár magyar hangja Geszti Péter, míg Mannynak, a mamutnak Szabó Sipos Barnabás kölcsönzi a hangját). 
 
Mindehhez a Föld számos országában egy külön, speciális vonzerő is hozzájárul: az olyan helyeken ugyanis, ahol kiemelt fontosságúak a szoros családi kötelékek (például a latin-amerikai országokban), a Jégkorszak 3. megtekintését is ezek erősítésére használják az emberek. 
 
„A film végső soron egy család története, a latinok pedig nagyon családközpontúak” – nyilatkozta a Los Angeles Timesnak Eduardo Echeverria, a filmet gyártó 20th Century Fox latin-amerikai régiójáért felelős vezetője, aki azt is elárulta, hogy a szóban forgó terület annyira szegény, hogy a szülők általában csak egyszer viszik el moziba a családjukat, a Jégkorszak 3. mégis jól teljesít még Latin-Amerikában is. 
 
A fent említett rekordot egyébként – mint arról korábban már beszámoltunk – a Jégkorszak 3. már augusztus elején felállította a Némó nyomában bevételi csúcsának megdöntésével (ám akkor még „csak” kb. 550 millió dollárral), így az alkotás most tulajdonképpen a saját maga által felállított rekordot körözte le. Az animációs film hazánkban is töretlen népszerűségnek örvend: az elmúlt hétvége eredményei alapján jelenleg a jegybevételi toplista második helyezettje (augusztus 13. és 16. között közel 17 ezer magyar néző váltott rá jegyet mintegy 21 millió 253 ezer forint értékben), miután július 1-jei bemutatását követően július közepéig három egymást követő hétvégén is a magyarországi box office toplista éllovasa volt. 
 
 
 
(Studio Briefing) 
 
 
2009.08.19
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
21
K
22
Sze
23
18:55
Bérgyilkos a szomszédom
amerikai vígjáték, 2000
21:00
A Thomas Crown-ügy
amerikai vígjáték, 1999
23:20
Éjjeli féreg
amerikai krimi, 2014
01:50
Hideg nyomon
amerikai dráma, 2007
03:40
Fargo
angol thriller, 1996
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.