Ocskay László százados, az elfeledett hős

est.hu:
10/10
|
olvasói
(0)
A hazai történelemkönyvek tananyaga mind a mai napig bővelkedik repedésekben. Más nem magyarázhatja, hogy Ocskay László neve a legtöbb esetben kérdőjelek sokaságát vonzza maga után. A helyzet már csak azért is tarthatatlan, mert személyében a magyar Oskar Schindlert tisztelhettük.
Ocskay a budapesti Abonyi utcai Zsidógimnázium (ma Radnóti Miklós ELTE Gyakorló Gimnáziuma) épületében az ún. „Ruhagyűjtő Munkásszázad” vezetőjeként munkaszolgálatosoknak és családjuknak nyújtott védelmet a német és nyilaskeresztes fenyegetésekkel szemben. Hihetetlen módon az Abonyi utcát a nyilas fenyegetésektől Ocskay egyedülállóan ügyes konspirációjának köszönhetően a fegyveres SS védte meg. A megmentettek között volt többek közt Goda Gábor, Kossuth-díjas író, Kadosa Pál, zeneszerző, Kabos Ede, kardvívó világbajnok Kellér Dezső és Ráday Imre színművészek is. Ocskay együtt dolgozott Raoul Wallenberggel - akinek a saját házában nyújtott menedéket - és a legendás Domonkos Miksával is.  
 
Bár Fonyó Gergely rendező munkássága iránt ugyebár képesek vagyunk (jogos) előítéletekkel viseltetni, ez a dokumentumfilm teljesen egyedi és dicséretes munka. A majdnem teljesen feledésbe merült Ocskay hőstette egyedülálló, mindenki számára példaértékű lehet, személye minden bizonnyal bekerül a XX. század legnagyobb magyarjai közé. 
kirsch
2009.09.03
|
magyar dokumentumfilm, 70 perc, 2008
Igaz történet egy magyar katonatisztről, a magyar Schindlerről, aki a második világháború legsötétebb napjaiban Budapesten több ezer zsidó honfitársának életét mentette meg, kalandos körülmények között.
Rendező:

Fonyó Gergely

Bemutató: 2008. január 24.


Filmek a TV-ben
18:15
Szökevény hercegnő
amerikai-kanadai romantikus film, 2015
18:30
Kislány a küszöbön
német vígjáték, 2011
18:40
A tenger szívében
amerikai kalandfilm, 2015
18:50
Zöld Lámpás
amerikai akciófilm, 2011
18:50
Ragyogó világ
japán romantikus filmdráma, 2017 (feliratos)
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
04:04
Pat, a kutya
2017, 69. rész: Sir Pat lovag
04:05
Chuck megoldja
I. évad, 20. rész: A Jó, a Rossz és a Ud 1. rész
04:10
Gumball csodálatos világa
2011, 431. rész: A nyafogás
04:10
Pat, a kutya
2017, 70. rész: Nincs megállás
04:10
Game Shakers
II. évad, 213. rész: Tánc, repülő malac, egyebek...
Játék
Az Oscar-díjas Robert Zemeckis rendezésében érkezik ez a merész, varázslatos és időszerű film, amely magával ragadó igaz történetet mesél el egy megtört férfiról, aki rádöbben, hogy a művészi kreativitás képes meggyógyítani a lelken esett sebeket.
JÁTÉK!!! Ma kerül ki a lelőhelyekre a legújabb Pesti Est. Fotózkodj vele bárhol a városban, használd a #pestiestles hashtaget, és mi tuti megajándékozunk egy pesti program belépővel! . . . #jatek #nyeremenyjatek #játék #posztolj #szelfizzpestiesttel
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.