Ocskay László százados, az elfeledett hős

est.hu:
10/10
|
olvasói
(0)
A hazai történelemkönyvek tananyaga mind a mai napig bővelkedik repedésekben. Más nem magyarázhatja, hogy Ocskay László neve a legtöbb esetben kérdőjelek sokaságát vonzza maga után. A helyzet már csak azért is tarthatatlan, mert személyében a magyar Oskar Schindlert tisztelhettük.
Ocskay a budapesti Abonyi utcai Zsidógimnázium (ma Radnóti Miklós ELTE Gyakorló Gimnáziuma) épületében az ún. „Ruhagyűjtő Munkásszázad” vezetőjeként munkaszolgálatosoknak és családjuknak nyújtott védelmet a német és nyilaskeresztes fenyegetésekkel szemben. Hihetetlen módon az Abonyi utcát a nyilas fenyegetésektől Ocskay egyedülállóan ügyes konspirációjának köszönhetően a fegyveres SS védte meg. A megmentettek között volt többek közt Goda Gábor, Kossuth-díjas író, Kadosa Pál, zeneszerző, Kabos Ede, kardvívó világbajnok Kellér Dezső és Ráday Imre színművészek is. Ocskay együtt dolgozott Raoul Wallenberggel - akinek a saját házában nyújtott menedéket - és a legendás Domonkos Miksával is.  
 
Bár Fonyó Gergely rendező munkássága iránt ugyebár képesek vagyunk (jogos) előítéletekkel viseltetni, ez a dokumentumfilm teljesen egyedi és dicséretes munka. A majdnem teljesen feledésbe merült Ocskay hőstette egyedülálló, mindenki számára példaértékű lehet, személye minden bizonnyal bekerül a XX. század legnagyobb magyarjai közé. 
kirsch
2009.09.03
|
magyar dokumentumfilm, 70 perc, 2008
Igaz történet egy magyar katonatisztről, a magyar Schindlerről, aki a második világháború legsötétebb napjaiban Budapesten több ezer zsidó honfitársának életét mentette meg, kalandos körülmények között.
Rendező:

Fonyó Gergely

Bemutató: 2008. január 24.


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.