Wes Anderson ismét meghökkent

Wes Anderson, a Tenenbaum, a háziátok és az Édes vízi élet rendezője vonzódik a furcsaságokhoz. Nem csoda, hogy Roald Dahl, a Meghökkentő mesék és a Charlie és a csokigyár (pontosabban Karcsi és a csokoládégyár) szerzője az egyik kedvenc írója…
Ezért is vállalta el, hogy megrendezi Dahl A fantasztikus Mr. Fox (magyar verzióban: A fantasztikus Róka úr és a három gazda) című könyvének adaptációját – méghozzá stop motion technikával, ami azt jelenti, hogy a film minden díszletét és hátterét elkészítik modell méretben; a főszereplők bábok, és minden egyes apró mozdulatról és egyéb változásról külön fénykép készül. 
 
Ezeket a képeket kell sorba állítani, hogy a néző szeme előtt megszülessen a mozgás. Az alkotók 125 ezer külön képet készítettek: a film minden másodpercéhez 24 darabot. Így naponta 30 másodpercnyi filmet tudtak felvenni. Ezek után nem csoda, hogy arra a kérdésre, mi a legnehezebb a stop motion filmezésben, a rendező azt felelte: „hogy ne őrüljünk bele”
 
Volt azonban, aki jól szórakozott forgatás közben. Méghozzá George Clooney, aki a címszereplőnek kölcsönzi a hangját. A filmesek pedig nem stúdióban rögzítették a szöveget, hanem a filmbelinek megfelelő helyszíneken játszatták el a színészekkel mindazt, amit később a bábuk csináltak. 
 
„Olyan volt ez nekem, mint egy kényelmes Ocean’s-forgatás: ahhoz hasonló dolgokat kellett csinálnom, amiket ott, csak közben a saját ruhámban maradhattam, és pár nap alatt túl is voltunk az egészen…” – nyilatkozta utóbb George Clooney. 
 
A fantasztikus Mr. Foxot (eredeti címén a Fantastic Mr. Foxot) november 12-én mutatják be a magyar mozik. Clooney pedig legközelebb egy romantikus vígjátékban lesz látható. Az Up in the Airben a vállalati leépítések könyörtelen szakértőjét alakítja, aki fél életét a levegőben tölti, egyik cégtől a másikig repkedve. A sztori kezdetén egy hajszál választja el attól, hogy elérje a 10 millió repült kilométert, amikor találkozik egy csinos nővel, aki szintén folyton „röpköd”. A szimpátia kölcsönös, és ebből lesz a baj… 
 
A filmet a Thank You For Smoking és a Juno direktora, Jason Reitman rendezte, aki egyébként a vígjátékok koronázatlan királyának, Ivan Reitmannek a fia (Szellemirtók, Ikrek, Ovizsaru). Az Up in the Air 2010. február 25-én érkezik a magyar filmszínházakba. 
 
 
 
(IC Press, UIP) 
 
 
2009.09.05
|


Film premierek

Kölcsönlakás

magyar vígjáték, 98 perc, 2019

Hidegháború

angol-francia-lengyel romantikus filmdráma, 88 perc, 2018

Boldog halálnapot! 2.

amerikai horror, 100 perc, 2019

Az a nap a tengerparton

angol romantikus filmdráma, 110 perc, 2017

A Maria Callas-sztori

francia dokumentumfilm, 119 perc, 2017

Alita: A harc angyala

amerikai-argentin-kanadai sci-fi, 122 perc, 2018
Játék
Csinos lányok, színes ruhák, látványos mozdulatok, karneváli hangulat március első napjaiban a Tüskecsarnokban!
Filmek a TV-ben
18:10
Három pici és egy nagyobb
német vígjáték, 2013
18:15
18:15
A csodálatos Pókember 2.
amerikai akciófilm, 2014
18:25
A setét torony
amerikai fantáziawestern, 2017
18:30
Hawaii
román film, 2017 (feliratos)
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.