Sóhajok

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (2)
Dario Argento olasz horrormágus Alfred Hitchock-követőként olyan giallókkal indult, mint például a Profondo rosso (Mélyvörös). Három Anya-trilógiájának (Sóhajok, Inferno, Könnyek anyja) 1977-es nyitódarabja sokak szerint az év egyik legfontosabb DVD-megjelenése – még akkor is, ha a Sóhajok nagyvásznon nézve lenne igazán élvezhető.
Habár épp a Sóhajok jelenti Argento belépőjét a természetfeletti horrorok alműfajába, Hitchcock hatása még mindig erőteljesen érezhető rajta (főleg a Psycho idéződik meg: lásd a fürdőszobában történő gyilkosságot – méghozzá kaszabolást – vagy a lefolyóban körkörösen mozgó folyadék képét). Mesterétől eltérően azonban a rendező a suspense helyett itt már egyértelműen a sokkhatásra épít, amit rendkívül erős képi és hanghatásokkal támogat meg. 
 
A freiburgi balettintézetbe érkező amerikai táncoslány hátborzongató felfedezéséről mesélő filmben igen meghatározó, intenzív, sőt határozottan agresszív a zene, zajok, zörejek jelenléte: a Goblin által szolgáltatott fenyegető, felzaklató progresszív rock végig, szinte megállás nélkül szól, amit félelmetes sóhajok, suttogások és sikolyok egészítenek ki. 
 
A Sóhajokban megjelenő hatalmas, fenyegető házak, épületek szinte a német expresszionizmust idézően kelnek életre, a látványt pedig az élénk színek, formák, minták és geometrikus alakzatok határozzák meg (sőt mintha a sok bestiális, gyakran furmányosan megtervezett haláleset is csak egy lenne ezen díszítő elemek közül). Argento olyan erős, teli színeket használ, mintha csak egy óvodás rajza elevenedne meg. Ettől a mesterséges, stilizált színhasználattól (az alkotó a szivárvány szinte minden színét beveti a mélyvöröstől a kísérteties kéken át a sárgáig és telizöldig, a „vak ember az éjszakában” jelenete pedig olyan, mintha fekete-fehér lenne) a film egész világa valószínűtlenné, (rém)álomszerűvé válik. 
 
Aki nem mozog ismerősen a korabeli olasz horrorok és/vagy Dario Argento világában, annak elsőre talán szokatlan lehet, hogy a Sóhajoknak kifejezetten szakadozó, töredezett a cselekménye: a film nem koherens jelenetek, inkább nyomasztó szekvenciák sorozata. A cselekmény nem annyira halad előre, inkább szinte egyhelyben topog (nagyon kevés a valódi történés, a sztorit teljes egészében lefedi a DVD-borítón olvasható néhány sor) – szertartásszerű, impozánsan levezényelt, különálló jeleneteket látunk, melyek ugyan nemigen (vagy csak alig-alig) viszik előre a cselekményt, viszont önmagukban is abszolút megállják a helyüket (lenyűgöző képi és hangvilágukkal akár külön kisfilmekként is értékelhetők). Ez, illetve a zene és a színek fentebb jellemzett használata pedig egy bizarr rítushoz hasonlóvá teszi az egész filmet. 
 
Teljesen felesleges azonban éppen a narratívába belekötni Argento művében, hiszen jelentősége eltörpül a film többi összetevője mellett. A Sóhajok titka, hogy alkotója végig olyan motívumokkal dolgozik, amikkel zsigeri hatást ér el – legyen az zsigeri undor, mint a féreginvázió vagy a denevértámadás esetében, zsigeri félelem, mint a Goblin zenéje által kiváltott érzelem vagy az az elemi hatás, amit a brutális színek és formák váltanak ki az alkotás lenyűgözött, elvarázsolt (vagy sokkal inkább megigézett) nézőjéből. 7/10 
 
 
Kiadás: 
Magyar és angol sztereó hang, magyar felirat. Extraként DVD-ajánlók, köztük például a Könnyek anyjáé. 3/10 
 
Suspiria, 1977 * 98 perc * Best Hollywood * (18) 
 
 
fürkész
2009.09.06
|


Film premierek

Fekete karácsony

amerikai horror, 90 perc, 2019

Jumanji: A következő szint

amerikai kalandfilm, 123 perc, 2019

Családból is megárt a sok

francia vígjáték, 100 perc, 2019

A két pápa

amerikai-angol-argentin-olasz filmdráma, 125 perc, 2019
Játék
A 3 előadásból álló Ajándék Karácsonyi Bérlet az Orlai Produkciós Iroda a Belvárosi Színházban és a Hatszín Teátrumban játszott előadásaira váltható be.
Filmek a TV-ben
H
9
K
10
Sze
11
Cs
12
18:10
Belle és Sébastien
francia családi film, 2013
18:10
A szlogengyáros családanya
amerikai életrajzi filmdráma, 2005
18:15
18:15
Godzilla
amerikai sci-fi akciófilm, 1998
18:25
Mátrix - Forradalmak
amerikai sci-fi, 2003
Színdarab készült a Szpasszkij–Fischer sakkmeccsből. Az 1972-es világbajnoki szovjet-amerikai döntőt a hidegháború közepén játszották Izlandon. Sosem látott figyelem kísérte a meccset, a londoni Hampstead Theatre viszi színre az ?évszázad sakkmeccsét". #szinhazajanlo #szpasszkijfischer #spasskyfischer #sakkmeccs #sakkszinhaz #sakkvb #hideghaborustortenet #háborústörténetek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.