Regényes vámpírok

Nem lenne könnyű dolga Bram Stokernek, ha ma szeretné kiadni Drakuláját, ugyanis óriási konkurenciával kellene megküzdenie. Nem is vitás, hogy a vámpírirodalom reneszánszát éljük, vérszívó hősökre építő bestsellerek tucatjai jelentek meg az elmúlt évtizedben, amelyek között leginkább a habkönnyű „romantikus rémregények” dominálnak.
Romantikus vámpírok 
Laurell K. Hamilton: A Harlekin (Agave kiadó, 3280 Ft
Az Anita Blake-sorozat legújabb darabjában a vámpíroknak nem az emberekkel, hanem saját belső rendőrségükkel gyűlik meg a bajuk, akik között bizony akadnak korrupt alakok. A vámpírszeretőt (is) tartó, hivatását tekintve viszont a vérszívókra vadászó St. Louis-i Anita Blake humoros, nincs híján az öniróniának és az életveszélyes kalandoknak sem, amik eddig 17 könyvet töltöttek meg. Hamilton a lehető legjobb időben érzett rá a romantikus és fantasy-elemeket sem nélkülöző vicces vámpírregényre; időközben ezeket az alapokat vitte tovább különböző irányokba például Charlaine Harris, az Inni és élni hagyni írója, melynek második kötete, az Élőhalottak Dallasban (Ulpius Ház) hamarosan a boltokban.  
 
Erőszakos vámpírok 
A klasszikus vámpírmítoszokból nem sok mindent meghagyó J. R. Ward Fekete Tőr Testvérisége-sorozata (Ulpius Ház) leginkább az erőszakra épít és az olvasóra szó szerint zúduló szerelmi jelenetek sem annyira viccesek, mint Hamiltonnál vagy Harrisnél, viszont van egy szótár minden kötet elején Ward vámpírfantasyjének terminológiájával.  
 
Intellektuális vámpírok 
Elizabeth Kosteva: A történész (Európa Kiadó, 3500 Ft) 
A több szálon és több száz éven át ívelő történet remek választás azoknak, akik rajonganak a történelmi kalandregényekért. A történész hősei az európai kontinens több országát keresztül-kasul beutazva kutatják egy eltűnt anya nyomát és Vlad Tepes sajnos szintén eltűnt sírját, miközben próbálják felfogni a lehetetlent. Akiknek Stoker Drakulája az etalon, azok nem is kívánhatnának jobb vámpírregényt, Kosteva könyve letehetetlen.  
 
Örökifjú vámpírok 
Stephenie Meyer: Alkonyat-sorozat (Könyvmolyképző) 
A tiniszerelmet és a felnőtté válás nehézségeit élőhalottakkal bonyolító sagában két dolgot ne keressünk: szépirodalmi nyelvezetet és fokhagymát, az Alkonyat hősei ezekkel a fegyverekkel ugyanis nem élnek. A második részből készült film novemberben kerül nálunk a mozikba  
 
KI A VÁMPÍR?  
Olyan halott, aki emberek vagy állatok vérével tartja „életben” magát és rendszerint természetfeletti erőkkel bír. A magyar vámpír szó szláv eredetű, az első magyar nyelvemlék a vámpírokról 1794-ből való. Az első modern vámpírtörténetet Byron orvosának köszönhetjük – John Polidori művét ugyanarra a baráti irodalmi versenyre írta 1819-ben, amire Mary Shelley Frankensteinjét. A vámpír alakját természetesen Byronról mintázta.  
Nina
2009.09.14
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.