Jevgenyij Zamjatyin: Mi

Antiutópia. Többen a XX. századi, hasonló művek origójának is tekintik. Egy világban, ahol az embereknek nincs nevük – alfanumerikus kódokkal azonosítanak mindenkit – ébred először szerelemre, majd öntudatra a főszereplő, D-501. A rendszer tökéletes és precíz. Sorsa előre elrendeltetett.
Tetszeni fog…
 
ha szereted az utópiákat, illetve rajongsz a matematikáért. 
 
Gyűlölni fogod… 
 
ha A) már az 1984-et sem szeretted (megjegyezendő, hogy utóbbi 1949-ben jelent meg, míg Zamjatyin regénye 1920-ban; sokan alapregénynek tartják), B) ki nem állod az oroszokat (ne tedd, sok mindentől fosztod meg magad!), illetve C) képtelen vagy az absztrakt gondolkodásra.  
 
Hol olvassuk? 
 
Leginkább nyugodt körülmények között; a főhős belső vívódásának tetőpontján sok figyelem szükségeltetik. 
 
Tudtad, hogy… 
 
Zamjatyin mérnök ember volt egy olyan korban, amikor a mindenkori hatalom folyamatosan arra törekedett, hogy az évszázados dogmákat vagy végképp eltörölje vagy gyökeresen megváltoztassa? Félelmeit (vízióit?) örökítette meg a Miben, amelyet alig egy évvel megjelenése után be is tiltottak a proletárok földjén. A regény csak a peresztrojka térhódítása után vált elérhetővé – oroszul… 

Cartaphilus Kiadó, 2500 Ft
namasté!
2009.09.21
|

Kapcsolódó cikkekJáték
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.