Zárul a 4. LIFT – Leszbikus Identitások Fesztiválja

Budapest, 2009. október 5 - 10.
Egy magyar dokumentumfilm, az Eltitkolt évek ingyenes vetítésével zárul a 4. LIFT – Leszbikus Identitások Fesztiválja, mely idén az „Időt-álló leszbikusok – régen és most” szlogen alatt fut.
Negyedszerre rendezte meg idén a Labrisz Egyesület a Leszbikus Identitások Fesztiválját, amely ez alkalommal közel egyhetes programfolyammá duzzadt. Október 5. és 9 között, esténként 20 órától a fővárosi Művész mozi adott és ad otthont a magyar és külföldi leszbikus témájú játék- és dokumentumfilmeknek. 
 
A közönség a héten láthatta már például a Csókkal és körömmelt, az Oltalom című francia-olasz filmdrámát vagy Horváth Lili Napszúrását, Péterfy Borival az egyik főszerepben. Október 8-án, csütörtökön a Half Laughing című amerikai kisjátékfilmet és az Érzékek iskolája című magyar alkotást vetítik, majd 9-én, pénteken jön az idei csemege, egy magyarországi premier. 
 
A rendszerváltás előtti hazai leszbikus életet bemutató dokumentumfilmet, az Eltitkolt éveket a mozi Chaplin termében mutatják be. A vetítést 22 órától beszélgetés követi a rendezővel és a szereplőkkel a szomszédos Café Undergroundban. A Takács Mária rendezte Eltitkolt években tizenegy nő vall az eltitkolt évekről: nőkről, szerelemről, családról, boldogságról, fájdalomról – a rendszerváltás előtt és után. 
 
Október 10-én, szombaton déltől pedig a fesztivál átköltözik megszokott helyére, a Merlin Színházba, ahol idén is különböző témájú workshopok (orgazmus, vidéki szubkultúra), kerekasztal-beszélgetések (leszbikus magyar irodalomtörténet, leszbikusság és pszichológia, leszbikusok a magyar filmben), játékok, továbbá egy sokszínű és -műfajú kiállítás vár minden érdeklődőt a délután folyamán. És aki elmulasztotta, megnézheti a héten vetített filmek közül a legnépszerűbbeket. Este szubkulturális zenekarok mutatkoznak be, végül pedig hatalmas buli zárja a programsorozatot. Szombaton adják át az idei LIFT-díjat is egy, a leszbikus közösségért régóta munkálkodó személynek. 
 
A szervezők idén is szeretnék hangsúlyozni, hogy a fesztivál mindenki számára nyitott, nemtől, kortól, szexuális orientációtól függetlenül (az esti buli kivételével, ahová csak nőket várnak). A buli kivételével minden szombati rendezvény ingyenesen látogatható. A Művész mozi LIFT-filmvetítései szintén ingyenesek, de a pénztárban kötelező nullás jegyet váltani az előadásokra. 
 
 
 
(Pesti Est, labrisz.hu) 
 
 
2009.10.08
|


Film premierek

Kölcsönlakás

magyar vígjáték, 98 perc, 2019

Hidegháború

angol-francia-lengyel romantikus filmdráma, 88 perc, 2018

Boldog halálnapot! 2.

amerikai horror, 100 perc, 2019

Az a nap a tengerparton

angol romantikus filmdráma, 110 perc, 2017

A Maria Callas-sztori

francia dokumentumfilm, 119 perc, 2017

Alita: A harc angyala

amerikai-argentin-kanadai sci-fi, 122 perc, 2018
Játék
Alig egy éve annak, hogy a rockklasszikusok feldolgozásában utazó belga hetesfogat először hallatott magáról.
Filmek a TV-ben
18:10
Három pici és egy nagyobb
német vígjáték, 2013
18:15
18:15
A csodálatos Pókember 2.
amerikai akciófilm, 2014
18:25
A setét torony
amerikai fantáziawestern, 2017
18:30
Hawaii
román film, 2017 (feliratos)
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.