Ákos és a bor

Tavaly töltötte be negyvenedik évét Ákos, amit rögtön egy hosszúra nyúlt turnéval ünnepelt. Legújabb lemeze és DVD-je ezt a jubileumi koncertsorozatot örökíti meg, de a munkamániás zenész egy percre sem pihen, illetve ha mégis, akkor azt a borpatikájában teszi a Lánchíd tövében.
- Miért pont borpatikát nyitottál annak idején, és miért szeretsz ide járni?
  
- Társammal, Tiffán Zsolt borosgazdával azt a rögeszménket szeretnénk bemutatni az Andante Borpatikában, hogy a bor személyességében csak a művészethez hasonlítható: ezért is van pódiumunk, ahol rendszeresen fellépőket látunk vendégül. Gyakran jár nálunk Berecz András, Lovász Irén, Eperjes Károly, van jazz-, opera- és népzenei műsorunk, Petőfi-, Márai- és Krúdy-estünk, és még hosszan sorolhatnám. Az elmúlt négy év alatt rengeteg kulturális eseménynek adtunk otthont. Sokan szeretik a helyet, sok törzsvendégünk van. Nem profitorientált üzletet akartam, hanem közösségi teret, ahol ismeretlenül is elkezdhetünk beszélgetni egymással. 
 
- Budapest mely részeit kedveled a legjobban, vannak kedvenc kerületeid, parkjaid, piacaid...?
 
- A Teleki téren voltam gyerek, az itteni piac máig közel áll a szívemhez. Akárhova is utazom Magyarországon vagy külföldön, ha van igazi piac, mindig kilátogatok. A Borpatika az első kerületben van, gyönyörű a kilátás a Dunára, a Lánchídra, a bazilikára: jó itt lenni. A bazilikát és az előtte hódoló teret is szeretem. Majdnem húsz évet laktam a belvárosban is. 
 
- Mennyire fontos számodra a városi lét?
 
- Kilenc éve költöztem el a városból. Valahányszor valamiért Budapestre kell jönnöm és a dugóban ülök, mindig igazolva látom a döntést. Igazi urbánusként nőttem fel, el se tudtam volna képzelni korábban, hogy vidéken is lehet élni. Most már tudom, hogy csak ott lehet. 
 
- Mi az, amit más városban (akár külföldön, akár itthon) láttál és különösen tetszett neked?  
 
- Veronában betértem a Bottega del Vinóba, amely talán a világ leghíresebb borbárja. Furcsának találtam, hogy egy magára ilyen sokat adó, nagy hírű boros intézményben cigarettáznak, melegkonyhát üzemeltetnek, és gőzölgő edényekkel rohangásznak. Másnap a város ékszerdoboznyi, reneszánsz főterén, egy elképesztő piac szomszédságában ráleltem az Osteria Verona nevű helyre. Olyasfajta bormérést kell elképzelni, ahol fekete táblára krétával írják fel a napi ajánlatot. Az üzlethelyiség előtt egy korombeli törzsvevő ácsorgott citromsárga V nyakú pulóverben, a kezében egy pohár proseccóval. A mellkasára kötve egy öt hónapos csecsemő aludt. Amikor ezt láttam, arra gondoltam: én pont olyan országban szeretnék élni, ahol ez természetes. És ehhez nem akarok Olaszországba költözni. Tehát belevágtunk, és azóta létezik az Andante Borpatika. 
 
- Nemrég jelent meg a legutóbbi turnédat összegző Ákos 40+ CD és DVD. Ezenkívül milyen koncertekkel, előadásokkal, illetve egyéb projektekkel készülsz ősszel? 
 
Amióta a turné véget ért, újra úton vagyok a Krúdy-felolvasóestekkel Szigethy Gábor irodalomtörténész társaságában. Pejtsik Péter barátommal remélhetőleg hamarosan elkezdünk dolgozni egy régóta tervbe vett reneszánsz kamara-előadáson. Emellett az új dalok is foglalkoztatnak: ha a jubileumi koncertfelvétel BluRay-verziója végre gyártásba kerül, fejest ugrom a jövő évre tervezett új stúdióalbum hangszerelési-szövegírói munkáiba is. 
2009.10.12
|
(7 kép)


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma este az Akvárium klubban Adam Naas. Nézzétek csak, ő az új Lenny Kravitz. #adamnaas #koncertajanlo#programajanlo #akvariumklub
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.