Kedvenc helyek

Hangmás: Valaki Ma Este Megsérülhet

olvasói
7/10 (2)
Minél sűrűbb a sötétség körülötted, annál inkább esélyes a sérülés. Napnyugta után sem a test, sem a lélek nincs biztonságban. A 2007-es temetési menet után a Hangmás most a zombiknak tart hajszás félvilági diszkót. Nyolcvanas új hullám és poszt punk, kortárs depresszió és áthatolhatatlan feketeség vegyül itt. A Valaki Ma Este Megsérülhet legalább annyira zaklatott, mint bármelyik éjszakád, és legalább annyira fáj, mint az ébredés.
Egy nagyon szűk helyen próbálunk életben maradni. Saját bőrünkben. De nem férünk bele, majd kiugrunk belőle. A címadó szám pumpál, mi pedig lassan megadjuk magunkat. Freak out! A Hangmásnak nem tudunk ellentmondani. Annyira intenzív, direkt, kérlelhetetlen, annyira extatikus. Kiszámítható, mégis kiszámíthatatlan, legalábbis a hosszú távú hatása.

A Hangmást komolyan kell venni, mert komolyan beszél. Budapestről, korkörképről, kortünetről, a copy-paste nemzedékről. Ctrl+C, Ctrl+V. A Hangmás mindent másol, magát is. És ez így oké. Mert az a tech-goth világ, amiről beszél, két paranccsal leírható. Másolás, beillesztés. A Hangmás mégis originális. Eredetiségük a kiállásban keresendő. Minda Endre frontember legalább hétszer hal meg és támad fel egyazon pillanatban.
 
A hazai vonalról itt az újjáéledő Kortársak és az Európa Kiadó. Kimutatható mennyiségű a Joy Division- és a New Order-hatás, de jelen vannak olyan kortárs klónok, mint a Franz Ferdinand vagy épp az Interpol. A Hangmás gyilkos. Kiírtja belőled mindazt, amit eddig a táncról és a pezsgésről gondoltál. Mert a Hangmás úgy táncos és pezsgő, hogy közben mély és könyörtelen. Sötét. De nem matt. Fénylő sötétség van itt. A Hangmás stroboszkópja az éjszaka fényeit veri vissza rád.

A Valaki Ma Este Megsérülhet egy permanens erekció, a party egy percre sem ül le. A dobok végig diszkóra pattognak, a gitárok végig lefelé pengetődnek, a szintiszőnyeg az új hullám sötét oldala felé húz, a basszus pumpál, Endre pedig Ian Curtis-t testesíti meg. Bár az ének kicsit modoros és maníros, de ki nem modoros és maníros egy buliban, ahol a party legjobb, legőrültebb és legmegközelíthetetlenebb csaját akarja magának?
 
Az angol és magyar nyelvű számok szövegeiben bőven találunk szlogenszerű tételmondatokat, olyanokat, mint az előző korong Ctrl Alt Del című trekkjének testvérdarabjában, a Copy-Paste-ben elhangzó "Mindenki bedőlt, mert tudják, mi a ráció. Mi vagyunk a copy-paste generáció". A menetelő-diszkós címadó, a bugyborékoló szintiesőből kibomló, electrós Copy-Paste, a címében a Bauhaus góthimnuszára (Bela Lugosi's Dead) reflektáló Lugosi Bela Is Not Dead vagy épp az XX beletörődött levertségét, kétnemű duettjét hozó Egészen Közel mind-mind egy olyan korról beszélnek, mikor az éjszakák sokkal szebbek, mint a nappalok.
 
Radics Gábor
2009.10.28
|


Játék
Az Oscar-díjas Robert Zemeckis rendezésében érkezik ez a merész, varázslatos és időszerű film, amely magával ragadó igaz történetet mesél el egy megtört férfiról, aki rádöbben, hogy a művészi kreativitás képes meggyógyítani a lelken esett sebeket.
JÁTÉK!!! Ma kerül ki a lelőhelyekre a legújabb Pesti Est. Fotózkodj vele bárhol a városban, használd a #pestiestles hashtaget, és mi tuti megajándékozunk egy pesti program belépővel! . . . #jatek #nyeremenyjatek #játék #posztolj #szelfizzpestiesttel
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.