Balázs Imre festőművész kiállítása

Vác, Madách Imre Művelődési Központ, 2009. október 16. - november 8.
Festményeinek mély, sötét tónusai komoly érzelmekről árulkodnak, az éles kontrasztok színben, formában és történetben egyaránt megmutatják az élmények valódiságát.
Balázs Imre gyakran szerepel csoportos tárlatokon, de jelentős egyéni kiállításokat rendezett belföldön és a világ különböző országaiban, többek között az Egyesült Államokban, Németországban, Izraelben és Spanyolországban is. Számos díjban, elismerésben részesült, többek között 2009 januárjában a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki Bukarestben Sólyom László köztársasági elnök.
 
Sokféle stílust kipróbál; nyitott, kísérletezgetős művészetet képvisel, gazdag technikai tárházából pedig mindig azt a kifejezési formát választja, amelyet a kompozíció, a téma megkíván. Eleinte tárgyias festészetét az évek során felváltja az áradó festőiség, ezzel egyfajta lendületet adva kompozícióinak.
 
Vázlatok nélkül dolgozik, lobbanékony, hirtelen személyisége sugárzik képeiből is. Nagy hangsúlyt fektet arra, hogy képeinek szerkezete ne váljék monotonná a befogadó számára, ezért sokszor váltogatja témáit, technikáit és elképzeléseit. A festményeken gyász és életöröm, rejtélyes tekintetek és formátlan hangulatok, rengeteg feszültség és hirtelen megkönnyebbülés. A képeket nézegetve éppúgy eszünkbe juthat egy légies keringő a Szent Péter tér közepén, mint egy lávakő izzó felülete, egy csatatér veres négyzetméterei, vagy egy tajtékos tengeri kikötő.
  
A tárlat október 16. és november 8. között látogatható a váci Madách Imre Művelődési Központban a Magyar Festészet Napja alkalmából. 

Részletek: www.mimk.vac.hu
 
A tárlat kritikája a www.revizoronline.com oldalon olvasható. 
 
 
2009.10.19
|
(6 kép)
Játék
A tízéves Fortepan anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.