„Kedves tébolyultak” - Interjú az On the Spot főszereplőivel

A Spektrum vadonatúj, saját gyártású sorozatában két magyar egyetemista kerekedik fel, hogy kamerával a kezükben bejárják és a nagyközönség számára is bemutassák a világ legveszélyesebb zónáit. Cseke Eszter és S. Takács András arra kíváncsi, ami a hírekből kimarad. A velük készült interjúban a kalandos utazás során szerzett élményeikről, illetve a forgatásról mesélnek.
Cseke Eszter Kolozsvárott született, tízéves kora óta Magyarországon él. Drámatagozatos gimnazistaként több évig könnyűzenei műsorokat vezetett a Duna Televízióban és az RTL Klubon. Jogi tanulmányait megszakítva az Egyesült Államokban tanult, minden félretett pénzét utazásra költötte. Éppen Kínában kóborolt, amikor megtudta, hogy továbbjutott a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadik felvételi fordulójába. Tanára, Fekete Ibolya filmrendező inspirációjára kezdett komolyabban foglalkozni a dokumentumfi lmezéssel. Első filmjét Libanonban készítette egy hónapon át, ahol többek között forgatott a Hezbollah-ról is. Tanulmányai során S. Takács Andrással közös portréfi lmet készített Wim Wendersről Berlinben, és forgatott Sir Salman Rushdie-val. A nemzetközi Aristoteles filmes workshopon Fata Morgana című filmje első helyezést ért el, és bejutott a szarajevói és a müncheni fi lmfesztivál versenyfilmjei közé.
 
S. Takács András 11 évesen már havi rovatot vezetett a Pesti Est Juniorban Sztárinterjú címmel, hírességekkel beszélgetett Mika Häkkinentől Michael Flatley-ig. A Közgazdasági Politechnikum diákjaként 16 évesen interjúsorozatot készített Karinthy Frigyes Találkozás egy fiatalemberrel című novellája nyomán. A beszélgetéseket levetítette a Duna Tv, iskolája pedig kötetbe szerkesztette. Az interjúalanyok között volt későbbi mestere, Vitray Tamás, aki könyvében külön tárcát közölt a beszélgetésről A kislegény címmel. Díjnyertes dokumentumfi lmjei: New York-Budapest, A gyakornok (20 évesen a BBC-nél és a CNN-nél dolgozott). A Filmművészeti Egyetem mellett tanult a New York Film Academy és az NBC News kurzusán, interjút készített Stinggel, tudósította a Népszabadságot a gázai háborúról, és egyetlen magyar riporterként mikrofonvégre kaphatta Bill Clintont is. 2002-ben Ifjúsági Sajtódíjat, 2008-ban pedig Junior Prima Díjat nyert. Jelenleg az Edinburgh College of Art ösztöndíjas hallgatója.
 
- A legtöbb huszonéves szabadidejében bulizik, ti pedig ehelyett félelmetes helyekre utaztok. Mit kerestetek például Gázában? 
 
Cseke Eszter: Ezek nem olyan borzalmas helyek! A televízióban persze mi is csak a borzalmakat látjuk, másfél percben, robbantásokkal és levágott végtagokkal illusztrálják a háborút, miközben semmit sem tudunk meg arról, milyen lehet ezeken a helyeken élni, kikkel történik mindaz, amiből nekünk az a másfél perc jut. Arról nem is szólva, hogy valóban úgy történt-e, ahogyan a hírekben elmondják? 
 
- Mindez megmutatható 50 percben? 
 
S. Takács András: Természetesen nem. De harmincszor inkább, mint másfélben. Nyilván ez sem igaz, de az ötven perces gázai adásba beleférnek a csempészalagutak, az Al Qassam-harcosok, az egyetlen izraeli az övezetben, aztán egy velünk egykorú lány, aki ösztöndíjjal Amerikába került, majd három év után úgy döntött, hazatér New Yorkból Gázába. 
 
CSE: Követtük a segélyszállítmányt az egyiptomi határátkelőtől egy család otthonáig, kihajóztunk a tengerre a halászokkal, láttuk az izraeli hadihajókat, végigjártuk a háborús romokat, itt találkoztunk egy húszas éveiben járó anyával, aki elvesztette két gyermekét. Egyidősek vagyunk, fogalmunk sem volt, hogy mit mondjunk, talán a legjobb lett volna meg sem szólalni, miközben minden helyszínen azt éreztük, hogy kíváncsiak arra, milyennek látjuk őket kívülről. 
 
- A hírhedt Al Qassam-terroristákhoz hogyan jutottatok el? 
 
CSE: Az interjút itthonról kezdtük szervezni. Írtunk egy e-mailt. Mi lepődtünk meg a legjobban, amikor válaszoltak rá. Másolatot kértek az útlevelünkről és mindenféle adatot. Andris megkérdezett CNN-es és BBC-s újságírókat, akiknél korábban gyakornokoskodott, hogy ilyenkor mi a teendő. A leghatározottabban megtiltották, hogy személyes adatokat küldjünk, és felvilágosítottak, hogyan kell ezt csinálni. Aztán egy gázai riporter segített, mindent megszervezett nekünk. Egyszerűbben ment, mint gondoltuk. 
 
STA: A beszélgetés végén az Al Qassam-harcos tejeskávét szolgált fel, és maszkban, fegyverrel a kezében kérdezősködni kezdett, hogy mit gondolunk arról, amit mond. 
 
- Fesztelen beszélgetés lehetett. Nem féltetek? 
 
STA: A szüleink félnek eleget helyettünk is. 
 
CSE: Amilyen veszélyesnek tűnik itthonról a helyzet, annyira természetesnek ott. Feltéve, ha az ember nem úgy viselkedik, mint elefánt a porcelánboltban. Egyébként bárkivel bármiről lehet beszélgetni egy jó kávé vagy tea mellett. Sokkal közvetlenebbek az emberek ezeken a helyeken, mint a legtöbb európai nagyvárosban. Amikor rázósabb szituációkba keveredhettünk volna, például a csempészalagútnál, egyszerűen betartottuk a játékszabályokat. Nem filmeztük le az ott dolgozók arcát és a bejáratot. 
 
- Nincs stábotok, ketten utaztok két kiskamerával. Miért fontos ez? 
 
CSE: Másképpen beszélgetnek az emberek két érdeklődő fiatallal, mint egy sokfős profi stábbal. Így hamar kiderül, hogy valóban kíváncsiak vagyunk rájuk. Az sem mindegy, hogy kikérdezzük az embereket, vagy beszélgetünk velük. A mi műsorunk lényege az intimitás, legyen szó a négy gyerekét havi 9 ezer forintból nevelő asszonyról vagy az ENSZ-főtitkárról. 
 
- Ő hogy kerül a képbe? 
 
STA: Svalbardon, az Északi-sarkkörön csatlakoztunk egy expedíciójához. Ez lesz az első interjú Ban Ki-moonnal a magyar sajtóban, számunkra ennél érdekesebb, hogy együtt néztük meg a Magbankot, együtt másztunk föl egy kutatóközpontba, és a kameránk végig olyan közel volt, hogy az AFP (francia nemzetközi hírügynökség) este elkérte a kazettánkat, annak alapján írta meg a tudósítását. Vicces volt a másnapi magyar lapokban olvasni az AFP-riportból átvett idézeteket. 
 
- Tulajdonképpen mik vagytok? Diákok, riporterek, filmesek, kalandorok? 
 
CSE: Miután e-mailben beszámoltunk tanárunknak, Vitray Tamásnak, hogy Ciszjordániában milyen tüntetésbe keveredtünk, és hogyan menekültünk az izraeli hadsereg gázgránátjai elől, így kezdte a válaszlevelet: „Kedves tébolyultak!” Nyilván viccelt, de talán nem egészen. 
 
 
(Forrás: Chello Central Europe Zrt. )
     
2009.10.21
|


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.