Ismét itt a Toy Story

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Disney–Pixar felújított, 3D-s verzióban is elkészítette a Toy Story – Játékháború első és második részét. Az animációs filmeket időközben levetítették a 66. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, és nagy sikerrel mutatták be (újra) az amerikai mozik is. Hazánkba jövő januárban érkezik 3D-ben az első rész.
Az animációs filmek történetében mérföldkőnek számító Toy Story első része lassan már 15 éves. John Lasseter és csapata 1995-ös munkája az első egész estés, teljes egészében komputeranimációs film (különleges teljesítményéért a rendező1996-ban különdíjat kapott az Oscar-gálán, az úgynevezett Special Achievement Awardot). A Toy Story hatalmas rajongótábora legnagyobb örömére pedig az alkotók úgy döntöttek, újra összefognak, hogy nagy kedvencüket még látványosabban, 3D-ben is nagyvászonra vigyék. A mozi már az első rész bemutatásakor hatalmas siker volt, több díjat kapott és beválasztották a 100 legjobb amerikai film közé is, ám ezúttal a Toy Story 3D-ben ígéretük szerint látványosabb lesz, mint valaha. 
 
Mint arra minden bizonnyal még sokan emlékeznek, a Toy Story első részének meséje szerint a játékok életre kelnek, önálló gondolatokkal és érzésekkel teli kis lényekké válnak, amint az emberek nincsenek a közelben. Woody, a cowboy és a szupermodern új játék, Buzz, a csillagközi lézerharcos pedig hamarosan vadul rivalizálni kezd egymással, hiszen két vezérnek nincs helye egy gyerekszobányi birodalomban. Miután azonban a játékok kiesnek kis gazdájuk, Andy szobája ablakán, kénytelenek összefogni, hogy – persze rengeteg kaland során – visszajussanak otthonukba. A film figuráinak eredeti hangját a legnagyobb hollywoodi színészek adták, köztük Tom Hanks és Tim Allen (a magyar szinkronos verzióban Stohl András és Dörner György). 
 
A Toy Story hatalmas lépés volt az animációs mozizás fejlődésében, animációs filmek gyártásának egész sorát indította el – az első rész után négy évvel például megérkezett a Toy Story 2. is. A második rész az óriási játékgyűjteménnyel rendelkező rendező, John Lasseter játékőrületének köszönhetően született. Ekkor már könnyebb volt a készítők feladata, hiszen régi ismerősökkel volt dolguk, így még jobban tudtak koncentrálni az olyan részletekre, mint például a haj és a kutya szőrének mozgása. 
 
A Toy Story 1. a mozipénztáraknál is bizonyított: világszerte 362 millió dollárt hagytak ott a nézők érte; sokkal többet, mint amire a készítők valaha is számítottak. A második rész ezt is jócskán felülmúlta: 485 millió dollár folyt be a megvásárolt jegyekből, ráadásul az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Japánban a nyitó hétvégén rekordot döntött a bevétel. 
 
A Toy Story-filmek első két részének 3D-s bemutatásával pedig nem ér véget a kaland, hiszen 2010-ben ismét visszatérnek a játékok. „Játékok azért vannak a Földön, hogy a gyerekek játsszanak velük. … Azonban ha a gyerekek egyszer kinőnek a játékokból, azzal valami véget ér. És itt kezdődik a mi történetünk” – mesélte a Toy Story 3-ról John Lasseter. 
 
A harmadik – természetesen szintén 3D-s – részben Andy főiskolára készül, magára hagyva a bizonytalan jövőjük miatt aggódó Woodyt, Buzzt és a többi kis játékot. A kalandos történetben a bábuk egy apróságokkal teli szobában kötnek ki, akik alig tudják kivárni, hogy megkaparintsák az „új” játékokat. A hatalmas felfordulásban pedig Buzz, Woody és a banda többi tagja azon igyekszik, hogy együtt maradjon, és senki ne vesszen el. Az új rész 2010. nyarán kerül a hazai mozikba, míg a Toy Story – Játékháború 3D-s újráját 2010. január 28-tól, a második rész 3D-s verzióját pedig április 8-tól nézhetjük meg a magyar filmszínházakban. 
 
A Toy Story 1. és 2. rendezője, John Lasseter egyébként – a Pixar teljes alkotógárdájának nevében – életműdíjat vehetett át az idei Velencei Filmfesztiválon, illetve nemrégiben hirdették ki, hogy az animációs filmes produceri teljesítményét pedig az amerikai producerek szövetsége ismeri el egy újabb életműdíjjal
 
 
 
(WELL PR) 
 
 
2009.10.27
|


Film premierek

A vadon hívó szava

amerikai kalandfilm, 100 perc, 2020

Isten létezik, és Petrunijának hívják

belga-francia-horvát-macedón-szlovén filmdráma, 100 perc, 2019

Wasp Network: Ellenállók

belga-francia-spanyol thriller, 123 perc, 2019

Öngyilkos túra

dán-német-norvég misztikus dráma, 90 perc, 2019

A mennyországnak kell lennie

francia-kanadai-német-palesztin-török vígjáték, 97 perc, 2019
Játék
A kiállítás a honfoglalástól a 19. századig mutatja be a fegyverek történelmet alakító szerepét.
Filmek a TV-ben
H
17
K
18
Sze
19
18:15
Légy a Valentinom!
amerikai romantikus vígjáték, 2016
18:25
Az én kincsem
olasz film, 2018
18:25
Mission: Impossible 3
amerikai akciófilm, 2006
18:40
Serenity
amerikai sci-fi, 2005
18:50
Lángoló jég
amerikai akciófilm, 1994
? Derkó 2020 - a Derkovits-ösztöndíjasok kiállítása #art #youngartist #kiállítás
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.