Kedvenc helyek

Rammstein: Liebe Ist Für Alle Da

olvasói
10/10 (1)
Amikor a kilencvenes évek végén a Rammstein berobbant a hazai piacra, erőteljesebb szemöldök-ráncolásra késztette a közönséget, mint a korabeli regionális tévék dadaista szórakoztató műsorai. A rockdiszkók azonban kis idő múlva a válogatott boroskóla-himnuszokkal egyetemben játszották unásig Du Hast című szerzeményüket.
A zenekar azonban nem csupán az európai kontinenst hódította meg: német nyelvhasználat ide vagy oda, a tengerentúlon is komoly rajongótábort alakított ki. Bár David Lynch már az 1997-es Lost Highway-ben is felhasználta két szerzeményüket, az igazi áttörést a Mutter című album jelentette a formáció számára. Az ezt követő Reise, Reise ill. Rosenrot párosa is bővelkedett szokatlan zenei megoldásokban, ugyanakkor a Mein Teil és a Mann Gegen Mann klipje arról tanúskodott, hogy Till Lindemannék a vizuális sokkolás terén is igyekeznek maradandót alkotni.
 
Ebbéli törekvésük a Pussy című szerzemény videójában csúcsosodott ki igazán, melynek láttán a laikus szemlélődő joggal hihette, hogy a Rocco a hátsó bejáratban című klasszikus reklámfilmes átértelmezését figyeli éppen. Maga a dal azonban nem bizonyult túl emlékezetesnek, ezért néhányan azzal a vádolták meg a zenekart, hogy efféle képsorokkal próbálják meg palástolni megkopott kreativitásukat.
 
Szerencsére erről szó sincs, a Liebe Ist Für Alle Da méltó folytatása a Mutterrel megkezdett szériának. A Laibach-párhuzam továbbra is fennáll, ám a gothic-ba hajló pillanatok szinte teljesen eltűntek. A második jelentősebb változás a hangzásban keresendő: még egyetlen Rammstein anyagot sem jellemzett ennyire élő és természetes megszólalás. A gitárok minden eddiginél súlyosabb mivolta már a nyitó Rammliedben megmutatkozik, a korai idők riffelősebb és a Reise, Reise dallamosabb világa egyaránt felfedezhető benne.
 
A Waidmanns Heil egy Feuer Frei-jellegű, pörgősebb darab, melyben Christoph Schneider dobos néhol már-már a Fear Factory-t idéző duplázókkal operál. A Frühling In Paris egy korántsem szokványos lírai szám, Lindemann itt szívfacsaró dallamokkal tolmácsolja kedvesen beteg sorait. A lemez talán legjobb momentumai a sejtelmes Wiener Bluthoz köthetők, mely hangulatában olyan, akár egy esti mese az Amstetteni Rém felolvasásában. A címadó dal egy tipikus Rammstein-esszencia, itt-ott thrash metalos tempókkal és gitártémákkal.
 
Ugyan Sonne- vagy Du Riechst So Gut-kaliberű slágert nem hordoz, a Liebe Ist Für Alle Da semminemű elégedetlenségre nem ad okot.
kirsch
2009.11.13
|


Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.