Karafiáth Orsolya író-költő kedvenc könyve

- Van kedvenc íród?

- Konkrét kedvencem nincsen, többeket szeretek nagyon, elég változatos merítéssel. Az Elfújta a szél alap, Kertész Ákos Makrája is, de szívesen olvasok Agatha Christie-t, Highsmith-t is, Ulickaját és Plath-t, Saramagót, Harukit, Szabó Magdát, szóval változatos a paletta. A regényeket és a verseket preferálom elsősorban.
- Van olyan könyv, amit sajnálsz, hogy nem te írtad?
 
- Az igazán beteg könyveknél érzek valami furcsa bizsergést, ilyen volt például Huysmans Különce, hogy basszus, én miért nem tudok ilyen teljesen egyedi, utánozhatatlan feelinget, párhuzamos valóságot létrehozni. Ha valaki kifordultan, nem evilágian látja a dolgokat, az előtt félájult csodálattal emelem meg kalapom. A valóságot is szeretem tükörben látni, de egy megcsavart, ki tudja, honnan jövő alakzat sokkal jobban érdekel... 
 
- Van olyan író, akit nemrég fedeztél fel? Milyen nemrég olvasott könyveket ajánlanál? 
 
- Huh, rengeteget olvasok, de nagy felfedezéseim mindig vannak, egy éve rá vagyok állva Lovecraft, Highsmith és Pitigrilli munkáira, de az utóbbi időben leginkább Tore Renberg munkája, a Szerettem másképp is című punk regény tetszett vagy éppen Littell Jóakaratúakja, de az egészen másképp. Éppen újraolvasós időszakban vagyok, de az újak között ajánlanám még Kiss Noémi új útirajzgyűjteményét a Rongyos ékszerdobozt vagy Horváth Viktor Török tükör című munkáját. És természetesen Legát Tibor Buszos könyvét, aminek a műfaja meghatározhatatlan, egy album a buszokról, várostörténeti adalékokkal és szépirodalommal. 
 
- Van olyan irodalmi stílus, amiért rajongsz? 
 
- Nincs konkrét stílus, amiért bomlanék, mindig az aktuális tetszik a leginkább. Az ismerőseimet az őrületbe kergetem azzal, hogy személyes kétlábú könyvajánlóként működöm, próbálok mindenkit rábeszélni arra, ami az adott pillanatban lelkesít – aztán két hét múlva már arra sem emlékszem, hogy a kezemben volt. 
OIL
2009.11.30
|


Játék
Hős volt vagy gazember? A szabadságharc árulója vagy legkiválóbb katonája? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a kiállítás.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.