California Dreamin'

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (3)
Dicsértük már eleget a román újhullámot, és most kezdhetjük újra: a tragikusan fiatalon elhunyt Cristian Nemescu filmje ezúttal kissé könnyedebb oldalát mutatja be keleti szomszédunk mozgóképiparának.
Politikai szatírával néha a magyarok is próbálkoznak, de eddig nem jutottak messzebb A miniszter félrelép álpikantériájánál – bezzeg régen, A tanú idejében! A California Dreamin' viszont sikeresen és megfelelő humorral képezi le mind a posztkommunista kelet-európai mizériát úgy általában, mind az amerikai külpolitika korlátait és korlátoltságát konkretice. 1999-ben, a koszovói konfliktus idején járunk, amikor adott egy NATO-küldetés (eljuttatni egy radart a szerb–román határra), és adott egy akadály: egy kisváros korrupt állomásfőnöke, aki különböző bürokratikus hiányosságokra hivatkozva feltartóztatja a szerelvényt és az azt kísérő amerikai katonákat.
 
A rangidős tiszt frusztráltsága azonban nem akadályozza abban a jenkiket, hogy szép lassan felfedezzék a kisvárost, amelynek lakói hol szervilisen nyalnak alájuk – például újra megrendezik az egy hónappal korábban megtartott évfordulós ünnepségeket –, hol öntudatoskodnak, hol meg szimplán elolvadnak a jóképű katonáktól. Akadnak ugyan erőltetett részek, mint például a flashbackben tálalt epizódok, amelyek az állomásfőnök karakterének igyekeznek megágyazni, de ne felejtsük el, hogy Nemescu még a végső változat elkészülte előtt halt meg. Az meg külön vicces, hogy az amerikai színészek milyen szürkének, szinte élettelennek tűnnek remek román kollégáik mellett.
Vízer
2009.12.11
|
California Dreamin'
román szatíra, 155 perc, 2007
Az öntörvényű román állomásfőnök Koszovóba igyekvő amerikai NATO-vonatot pihentet városában. Vonzások és taszítások, avagy keveredés balkániak és jenkik között.
Forgalmazza: Mozinet
Bemutató: 2009. december 31.
(8 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
3
K
4
Sze
5
18:05
Rivaldafényben
amerikai romantikus filmdráma, 2000
18:10
Bazi nagy amcsi lagzi
amerikai vígjáték, 2004
18:30
Ted Gärdestad - A szerelemért
svéd életrajzi film, 2018
18:45
Időzavarban
amerikai akciófilm, 2003
18:50
Gyilkosság a Fehér Házban
amerikai akcióthriller, 1997
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.