California Dreamin'

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (3)
Dicsértük már eleget a román újhullámot, és most kezdhetjük újra: a tragikusan fiatalon elhunyt Cristian Nemescu filmje ezúttal kissé könnyedebb oldalát mutatja be keleti szomszédunk mozgóképiparának.
Politikai szatírával néha a magyarok is próbálkoznak, de eddig nem jutottak messzebb A miniszter félrelép álpikantériájánál – bezzeg régen, A tanú idejében! A California Dreamin' viszont sikeresen és megfelelő humorral képezi le mind a posztkommunista kelet-európai mizériát úgy általában, mind az amerikai külpolitika korlátait és korlátoltságát konkretice. 1999-ben, a koszovói konfliktus idején járunk, amikor adott egy NATO-küldetés (eljuttatni egy radart a szerb–román határra), és adott egy akadály: egy kisváros korrupt állomásfőnöke, aki különböző bürokratikus hiányosságokra hivatkozva feltartóztatja a szerelvényt és az azt kísérő amerikai katonákat.
 
A rangidős tiszt frusztráltsága azonban nem akadályozza abban a jenkiket, hogy szép lassan felfedezzék a kisvárost, amelynek lakói hol szervilisen nyalnak alájuk – például újra megrendezik az egy hónappal korábban megtartott évfordulós ünnepségeket –, hol öntudatoskodnak, hol meg szimplán elolvadnak a jóképű katonáktól. Akadnak ugyan erőltetett részek, mint például a flashbackben tálalt epizódok, amelyek az állomásfőnök karakterének igyekeznek megágyazni, de ne felejtsük el, hogy Nemescu még a végső változat elkészülte előtt halt meg. Az meg külön vicces, hogy az amerikai színészek milyen szürkének, szinte élettelennek tűnnek remek román kollégáik mellett.
Vízer
2009.12.11
|
California Dreamin'
román szatíra, 155 perc, 2007
Az öntörvényű román állomásfőnök Koszovóba igyekvő amerikai NATO-vonatot pihentet városában. Vonzások és taszítások, avagy keveredés balkániak és jenkik között.
Forgalmazza: Mozinet
Bemutató: 2009. december 31.
(8 kép)


Film premierek

Mancs őrjárat

amerikai-kanadai animációs film, 69 perc, 2019

Út a királyi operába

angol-kubai-német-spanyol életrajzi dráma, 115 perc, 2018

Családi vakáció - Irány Ibiza!

belga-francia vígjáték, 87 perc, 2018

Aki bújt

amerikai horror, 95 perc, 2019

A bűn királynői

amerikai akcióthriller, 102 perc, 2019
Játék
Az Oscar-díjas Robert Zemeckis rendezésében érkezik ez a merész, varázslatos és időszerű film, amely magával ragadó igaz történetet mesél el egy megtört férfiról, aki rádöbben, hogy a művészi kreativitás képes meggyógyítani a lelken esett sebeket.
Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Cs
22
P
23
18:15
A kis boszorkány
német fantáziafilm, 2018
18:15
Kitervelt románc
amerikai romantikus vígjáték, 2016
18:40
Kong: Koponya-sziget
amerikai akciófilm, 2017
18:40
Floridai álom
amerikai film, 2017
18:40
Páros mellékhatás
amerikai vígjáték, 2009 (ism.)
Balatoni ajánlónk bióban! Badacsonyi futás (meg még sok más helyszínen is), gyenesdiási VW bogártalálkozó, Iszkiri zenekar a siófoki Plázson, Zamárdi B-my-lake és még sok sok program! #badacsony #dulorefutunk #iszkirizenekar #karavankemping #gyenesdias ##vwbogár #bogártalálkozó #bmylake
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.